Tijdens de internationale conferentie ‘Games for Health Europe’ zal het UMC Utrecht zes games adopteren.
In aanloop naar de volgende conferentie worden deze games begeleid bij de validatie en bredere acceptatie in de gezondheidszorg. De conferentie wordt gehouden op 2 en 3 november in de Jaarbeurs in Utrecht.
Het UMC Utrecht denkt dat ‘toegepaste spellen’ (applied games) een goede aanvulling zijn op bestaande interventies. “Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte. Gezond zijn en voelen gaat om meer dan enkel genezen. Games kunnen een bijdrage leveren aan het efficiënter en effectiever maken van de zorg”, aldus Remco van Lunteren strategic alliance director UMC Utrecht. Patiënten kunnen door game technologie gestimuleerd worden oefeningen thuis te herhalen die een positieve bijdrage leveren aan een verbetering van hun situatie of een blijvend herstel. Zo is er bijvoorbeeld een game die kinderen met COPD hun blaastechniek laat trainen en verbeteren. Helaas blijven dit soort games vaak goed bewaarde geheimen omdat ze niet wetenschappelijk zijn gevalideerd.
Het UMC Utrecht wil dit samen met Games for Health Europe organisatie doorbreken. “Tijdens de conferentie gaan we op zoek naar kansrijke games ‘out there’. Valorisatie van kennis outside-in, waarbij wij ons verbinden met goede kant-en-klare ideeën van buiten en daar onze kennis en netwerk tegenaan zetten”, aldus Remco van Lunteren. Inzet is dat dit oplossingen biedt waar patiënten daadwerkelijk en aantoonbaar baat bij hebben. Dat zal zorgverleners en zorgverzekeraars overtuigen de games toe te passen en te financieren.
Omdat een doorbraak vaak gebaat is bij focus zal de selectie van de games zich richten op de zes strategische speerpunten van het UMC-Utrecht. Daarbinnen zal de nadruk liggen op ziektebeelden als hypertensie, ALS en jeugdreuma.
Het is de vijfde keer dat de internationale conferentie wordt georganiseerd. Voor meer informatie, zie:

Home