Helium is een onmisbaar component voor MRI-systemen. Een tekort aan helium, een reëel scenario, heeft dan ook grote impact op ziekenhuizen en patiënten wereldwijd. Het aanbod van helium is niet oneindig en de vraag is de afgelopen decennia alleen maar gestegen. GE kondigt daarom trots haar nieuwste innovatie aan: Freelium, een magneettechnologie waarbij slechts nog een procent nodig is van de hoeveelheid helium die conventionele MRI magneten gebruiken. In plaats van 2.000 liter vloeibare helium, de huidige gemiddelde benodigde hoeveelheid, is dankzij Freelium nog maar circa twintig liter nodig.

MRI maakt gebruik van supergeleidende magneten, die afgekoeld zijn tot minus 268 269 graden Celsius. Hiermee worden HD-beelden gegenereerd van de hersenen, vitale organen of weefsel van een patiënt. De enige manier om deze magneten zo koud te krijgen en te houden, is het gebruik van duizenden liters vloeibaar helium dat gewonnen wordt onder de aardkorst.

Voordelen
Magneten met Freelium technologie hebben verschillende voordelen. Ze zijn niet alleen minder afhankelijk van helium, maar ook makkelijker te plaatsen en milieuvriendelijk. Dankzij deze technologie hoeven ziekenhuizen minder excessief te investeren in ontluchting. Iets dat nu vaak nog resulteert in een aparte, soms nieuw te bouwen ruimte, speciaal voor de magneet. Bovendien hoeft een Freelium magneet niet bijgevuld te worden tijdens transport of op enig ander moment gedurende zijn levenscyclus.

In de toekomst, wanneer Freelium technologie geïntegreerd is in een commerciële oplossing, leidt dit ertoe dat MRI eenvoudiger en goedkoper is toe te passen. Dit is met name belangrijk in ontwikkelingsgebieden die de noodzakelijke infrastructuur missen. En ook voor grote stedelijke gebieden is het een interessante ontwikkeling, omdat het plaatsen van de magneet daar vaak meer kost dan de magneet zelf. Patiënten die momenteel geen toegang hebben tot de diagnostische voordelen van MRI, krijgen dit in de toekomst wel dankzij deze baanbrekende technologie.

Revolutionaire vooruitgang
“Bij GE Healthcare werken we aan het oplossen van de grootste problemen van onze klanten”, aldus Stuart Feltham, magnet engineering leader bij GE Healthcare MR. “Het feit dat MRI’s zoveel helium nodig hebben, maakt het uitvoeren van een MRI gecompliceerd en duur. Bovendien is het ingewikkeld om de systemen te installeren. Freelium is ontworpen om deze uitdagingen hard aan te pakken. Het is een revolutionaire vooruitgang voor de industrie en we kijken uit naar de integratie van Freelium technologie in MRI-systemen, zodat artsen en hun patiënten hiervan kunnen profiteren. Nog steeds heeft meer dan zeventig procent van de wereldbevolking geen toegang tot MRI. Door gebruik te maken van onze technologie, kunnen we dit verhogen.”

Bron: GE Healthcare