Op maandag 21 september organiseerde Meriant een lezing over dementie. Tijdens Kenniscafe de Wondere Wereld van Dementie vertelde Ietje Luiken, projectleider van het Breincollectief, over de werking van hersenen van dementerenden. Ze gaf hierbij handvatten en ideeen over hoe om te gaan met mensen met dementie. “Prikkels kunnen leiden tot emotionele reacties. Zet daarom de muziek tijdens het eten uit”, vertelt Ietje Luiken.
Benaderen met een vraag
Ietje Luiken nam de 100 aanwezige deelnemers in haar verhaal mee in de wondere wereld van de dementie. Ze legde hierbij uit hoe een `gunstige leef- en woonomgeving’ voor mensen met dementie er uit ziet. Daarnaast gaf ze handvatten en inspirerende ideeen over hoe met dementerende mensen om te
gaan. “Benader mensen met een hersenbeschadiging met een vraag. Hierdoor kijk je vriendelijk. Dat geeft een veilig gevoel.”
Voorkom ongunstige prikkels
In haar presentatie refereert Ietje Luiken aan het wetenschappelijke onderzoek van dr. Anneke van der Plaats (geriater), die met haar onderzoek tot opzienbarende inzichten is gekomen. Zo is onder meer bekend geworden dat de beschadigde hersenen van mensen met dementie anders werken dan gezonde
hersenen. Het gedrag van mensen met dementie wordt sterk afhankelijk van de omgeving. Als deze omgeving `niet gunstig’ of herkenbaar is voor beschadigde hersenen, dan wordt daar onmiddellijk op gereageerd met gedrag.
“Prikkels kunnen leiden tot emotionele reacties.” Ietje adviseert daarom om ongunstige prikkels zoveel mogelijk te voorkomen: “Doseer prikkels, door bijvoorbeeld geen `klikhakken’ te dragen of de muziek tijdens het eten uit te zetten.”