Foto: Markus Spiske, Pexels.com

Hackers hebben ingebroken in de computersystemen van zorgorganisatie Joris Zorg uit Oirschot. Ze hebben cliënt -en medewerkersgegevens buitgemaakt. Deze data worden inmiddels ook online gedeeld. Dat meldt Omroep Brabant.

De aanval is uitgevoerd door hackersgroep LockBit, die ook voetbalbond KNVB in de tang heeft.

Reactie Joris Zorg

Op haar website schrijft de organisatie, die vijf woonzorgcentra heeft: “In december 2022 zijn wij als Joris Zorg getroffen door een incident waarbij gegevens, waaronder cliënt- en medewerkersgegevens, zijn buitgemaakt door cybercriminelen. Wij hebben de Autoriteit Persoonsgegevens en de politie op de hoogte gesteld. Ook hebben wij betrokkenen geïnformeerd wiens persoonsgegevens mogelijk zijn buitgemaakt. Omdat de aanvaller een aanzienlijke hoeveelheid gegevens heeft gepubliceerd, weten wij op dit moment nog niet om welke gegevens het precies gaat. Samen met externe deskundigen voeren wij op dit moment onderzoek uit naar de gepubliceerde gegevens om hierover meer duidelijkheid te verkrijgen.”

Paspoort vervangen

Joris Zorg waarschuwt cliënten en hun familie om alert te zijn op vreemde of onverwachte telefoontjes of berichten. “Dat geldt in het bijzonder wanneer iemand zich bijvoorbeeld voordoet als een medewerker van uw bank.” Sommige cliënten is geadviseerd om hun paspoort of identiteitsbewijs te vervangen.

Z-Cert

Z-CERT, het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg waar zo’n honderd zorginstellingen bij zijn aangesloten, heeft nog geen nieuws gepubliceerd over de cyberaanval.

Bronnen: Omroep Brabant / Persbericht Joris Zorg / Home – Z-CERT