Panasonic sfeerbeeld van het MY3-systeem

Als de coronapandemie iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel de noodzaak van goed ventileren. De Rijksoverheid en het RIVM hebben hier richtlijnen voor opgesteld en delen adviezen over mogelijke oplossingen. De juiste luchtvochtigheid, continue ventilatie en luchtzuivering zijn daarbij essentieel.

Twee vliegen in één klap

Het is niet altijd mogelijk om in een wachtruimte of spreekkamer een raam open te zetten. Daarnaast blijft de lucht in de ruimte gezond door deze continu te verversen, dag en nacht, het hele jaar door. Gek genoeg slaat een airconditioningssysteem twee vliegen in één klap. Deze lucht-lucht warmtepomp koelt niet alleen, maar kan ook verwarmen. Het zet koude buitenlucht om naar warme lucht binnen én haalt er het vocht uit. Dat voorkomt schimmelvorming, wat een negatieve invloed op de gezondheid heeft.

Hergebruik van warmte

Bovendien verbruikt een goed geventileerde ruimte minder energie. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht. Er hoeft daarom minder hard gestookt te worden om de ruimte te verwarmen. Wordt er gekozen voor een energie-efficiënt VRF-systeem van Panasonic dan kunnen er extra besparingen worden gerealiseerd. Het systeem wint in koelmodus restwarmte van de binnenunits terug en gebruikt deze om de hiervoor speciaal ontwikkelde boiler te verwarmen.

Luchtzuiveringstechnologie

Een groot voordeel van de VRF-systemen van Panasonic is dat deze standaard zijn voorzien van nanoe™X-luchtzuiveringstechnologie. Deze onderhouds- en servicevrije technologie van Panasonic produceert hydroxylradicalen (ook bekend als OH-radicalen) tot 4,8 biljoen per seconde. OH-radicalen zijn overvloedig in de natuur aanwezig en hebben het vermogen om bepaalde verontreinigende stoffen, virussen en bacteriën te remmen, te reinigen en geuren te neutraliseren.

Panasonic schematische weergave nanoex

Onderzoeken hebben aangetoond dat de nanoe™X-generator het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) en het influenzavirus H1N1-subtype tot 99,9% kan remmen[1]. Tevens worden harde oppervlaktes, zachte stoffen en het binnenklimaat hierdoor schoner en de omgeving aangenamer.

Honderd keer krachtiger

De nieuwe Panasonic VRF Mini Cassette MY3 is de eerste binnenunit van Panasonic waarin de verbeterde nanoe™ X Mark 3-generator is geïntegreerd, die 48 biljoen hydroxylradicalen per seconde produceert, honderd keer meer dan de originele nanoe™. Wanneer het koelen of drogen van de cassette stopt, wordt het interne drogen en reinigen met nanoe™ X geactiveerd om schimmelvorming in het apparaat tegen te gaan. Dat kan op elk moment worden onderbroken en hervat.

Panasonic - graphic met uitleg werking MY3

Zelfstandig apparaat

In het geval dat er al een VRF-systeem aanwezig is in het gebouw, dan biedt de Panasonic air-e uitkomst. Dat is de eerste zelfstandige, in het plafond gemonteerde nanoe™X-generator.

Panasonic air-e standalone

Eén apparaat is geschikt voor ruimtes van ongeveer 20 m2. Er kunnen meerdere apparaten in een ruimte worden geïnstalleerd zodat het hele gebied wordt bestreken. Het heeft een laag stroomverbruik en is ideaal voor een breed scala aan toepassingen waar de luchtkwaliteit in binnenruimtes een prioriteit is zoals in huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

 

Kortom, goed ventileren is geen overbodige luxe. Het vermindert de kans op vocht, schimmel en gezondheidsklachten. Naast een gezond en prettig binnenklimaat valt er ook nog energie mee te besparen.

[1] Testrapporten zijn hier te vinden: https://www.panasonic.com/global/hvac/nanoe/all/verification/evidence.html