Veel Nederlandse ziekenhuizen zijn aan de slag met het invoeren van traceerbaarheid van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen.

Hiermee verbeteren zij hun zorgproces. Het invoeren van traceerbaarheid is complex: er is geen standaard barcode, bovendien is iedere zorginstelling uniek. Om ziekenhuizen te ondersteunen, biedt GS1 Nederland vanaf nu een online omgeving gericht op traceerbaarheid.

Traceerbaarheid invoeren in ziekenhuis
De online omgeving maakt de invoer van traceerbaarheid makkelijker en bevat alle informatie die ziekenhuizen nodig hebben bij de implementatie van traceerbaarheid. Zo vinden zij: alle voordelen op een rij, ervaringsverhalen van andere ziekenhuizen en een stappenplan dat in drie processen kan worden toegepast:
  • Traceren van medische producten
  • Voorraadbeheer
  • Toedieningsregistratie van geneesmiddelen
Sectormanager ziekenhuizen Esther Peelen: “Het stappenplan bestaat uit de fasen ‘Voorbereiding’, ‘Planning’ en ‘Implementatie’. Een ziekenhuis kiest in welke fase zij begint. Na het doorlopen van alle fasen is traceerbaarheid volledig ingevoerd in het gekozen proces.”
Op dit moment wordt gewerkt aan tools die een globaal overzicht geven van de huidige situatie en ondersteuning geven bij het opzetten van een project. Deze worden later aan de omgeving toegevoegd.

Welke ziekenhuizen doen al aan traceerbaarheid?
In de afgelopen jaren hebben meerdere ziekenhuizen traceerbaarheid al ingevoerd. Deze staan op een overzichtskaartje in de online omgeving. Per ziekenhuis is aangegeven in welke processen zij traceerbaarheid hebben geïmplementeerd, welke systemen zij gebruiken en, indien bekend, wie de contactpersoon van het project is. “Door contact te zoeken met soortgelijke instellingen kunnen ziekenhuizen van elkaar leren. Zo hoeven zij niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden”, aldus Peelen.
Nieuw is ook een feedbackformulier voor barcodes. “Een van de dingen waar ziekenhuizen tegenaan lopen, is dat de barcode op een product niet scanbaar is. Ziekenhuismedewerkers kunnen dit aan ons doorgeven via het formulier. GS1 zoekt vervolgens uit wat de oorzaak is en neemt indien nodig contact op met de leverancier.”

Zorgen voor verhoging patiëntveiligheid
Patiëntveiligheid is een van de belangrijkste onderwerpen in de gezondheidszorg en hangt nauw samen met logistiek. Door GS1 barcodes in combinatie met een batch-of serienummer te gebruiken, kunnen producten van producent tot en met patiënt getraceerd worden.
Als ziekenhuizen barcodes op producten en patiënten scannen, kunnen zij vooraf controleren of het juiste middel bij de juiste patiënt wordt toegediend en achteraf welk product bij welke patiënt is gebruikt. Wanneer nodig voeren ziekenhuizen recalls snel en compleet uit. Ook locaties en personen kunnen van een barcode worden voorzien.

Kosten omlaag door efficiënt voorraadbeheer
Bij binnenkomst van de producten, scant men de barcodes zodat de gegevens in het voorraadbeheersysteem worden geladen. Bij gebruik scant een medewerker de barcodes opnieuw waarna het product automatisch van de voorraad wordt afgeboekt. En door de expiratiedatum in de barcode is inzichtelijk welke producten snel over de datum gaan. Als resultaat kan een ziekenhuis derving met circa 80% verlagen.
Bron: GS1