Sinds kort heeft de HAN de beschikking over twee sociale robots, ze “luisteren” allebei naar de naam Zora.
De robots zijn bedoeld voor het Lectoraat Innovatie in de Care en de Faculteit Techniek van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Met de aanschaf van deze robots krijgen studenten en docenten de gelegenheid om meerdere geavanceerde functionaliteiten te ontwikkelen.

Ouderen zijn enthousiast over Zora
De Zora robotjes (grootte 58 centimeter) zijn in staat om te zingen, oefeningen te doen en rekensommen te maken. Zora verblijft in steeds meer instellingen voor ouderen en wordt daar met enthousiasme ontvangen, zelfs door mensen die van te voren hadden aangegeven dat ze er niets mee te maken wilden hebben.

Spraakzaam
Via Zora kunnen ook gesprekken worden gevoerd, maar daarbij is het (nog) noodzakelijk dat een medewerker de antwoorden intypt. Mensen zijn over het algemeen zeer spraakzaam tegen haar, ondanks dat ze ervan op de hoogte zijn dat ze niet zelf kan praten.
Bij uitbreiding van haar mogelijkheden kan bijvoorbeeld gedacht worden aan verbinding met domotica, zoals openen en dicht doen van deuren, afgestemd op de afspraken met de oudere en het regelen van de temperatuur.

Bron: HAN.