Neonatologie van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis ontvangt voor de derde keer achtereen de ‘Excellence in Life Support Award’ voor het ECMO-programma.
ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie) is een behandelingsmethode voor pasgeborenen en grotere kinderen met zeer ernstige ademhalingsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan baby’s met ontlasting in het vruchtwater, een gat in het middenrif of een infectie waardoor ze tijdelijke ademhalingsproblemen hebben. Gewone beademing heeft bij hen onvoldoende effect. Bij de ECMO-behandeling wordt gebruik gemaakt van een kunstlong. De ECMO neemt de functie van hart en longen tijdelijk over, waardoor de longen rust krijgen en kunnen herstellen.
De award wordt uitgereikt door de Extracorporeal Life Support Organization (ELSO), de internationale overkoepelende organisatie waar centra waar ECMO behandelingen worden uitgevoerd bij aangesloten zijn. Met de award erkent de ELSO ECMO-programma’s die internationaal het hoogste niveau van zorg, vernieuwing en kwaliteit bewerkstelligen. De erkenning wordt verleend voor drie jaar.
Het Radboudumc is één van de twee Nederlandse ziekenhuizen waar ECMO plaatsvindt. Per jaar krijgen circa 20 pasgeborenen en kinderen hier een behandeling. Deze vinden plaats op de afdeling Neonatologie.