Zien roken, doet roken. Daar zijn veel gezondheidsorganisaties bang voor. Zij zijn daarom deze week een campagne gestart met als doel om kinderen op te laten groeien in een rookvrije wereld.


Dan moeten ouders ook niet meer paffen in het bijzijn van hun kind.

Iedere dag beginnen honderd kinderen in Nederland met roken. Voor sommigen blijft het bij een trekje, maar de helft blijft roken en raakt verslaafd. Dat roken dodelijk is, daar is geen twijfel meer over. In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen door roken: dat zijn er meer dan door drank, drugs, misdaad en verkeersongelukken bij elkaar.
Rookvrije generatie
De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds voeren sinds deze week campagne voor een rookvrije generatie. Want ‘niemand wil dat kinderen gaan roken’, stellen zij. De omgeving speelt daarbij een grote rol. De afgelopen decennia is er al veel veranderd. Twintig jaar geleden staken leraren in de klas gewoon nog een sigaret op. En roken in het restaurant, dat was niet meer dan normaal. Als iemand dat nu zou doen, wordt-ie meteen op straat gezet. Ondanks alle scherpe regels, beginnen er elk jaar alsnog 37.000 kinderen met roken.
Een huis vol rookdampen
Een rookvrije generatie kan alleen bereikt worden in een rookvrije omgeving. Eén groep mag dan zeker geen sigaret meer opsteken: ouders. Als je vader en moeder een pakje per dag wegpaffen, waarom zou jij dan niet één sigaret mogen proberen? Een ander gevaar is meeroken. Het inademen van rooklucht kan ook dodelijk zijn. Ouders hebben als taak hun kind zo gezond mogelijk op te voeden. Dat lukt niet in een huis vol dampen en dwarrelende nicotinedeeltjes.
In de tuin
In verschillende landen, waaronder België, wordt al gekeken of een verbod op rokende ouders in huis mogelijk is. Toch is er kritiek: ouders zeggen wat ze thuis wel en niet mogen doen, dat gaat wel érg ver. En wat kan het kwaad als je vader er buiten in de tuin af en toe eentje opsteekt? Veel rokende ouders geven ook aan dat zij niet willen dat hun eigen kind hetzelfde gaat doen. Maar de kans dat kinderen onbewust toch beïnvloed worden, is erg groot, denken de gezondheidsorganisaties. Een rookvrije generatie begint pas als álle ouders hun sigaret uitdrukken.
Tekst: Menno Woudt