Nieuw samenwerkingsverband verbindt studenten, onderzoekers, MKB-bedrijven, zorginstellingen en eindgebruikers om de ontwikkeling van zorgoplossingen te ondersteunen en te versnellen.

Om de ontwikkeling van nieuwe innovaties in de zorg te ondersteunen en te versnellen, is in de regio Eindhoven Health Tech Yard opgericht. Health Tech Yard is een open innovatieplatform van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Stichting KIEN, GGzE, Coöperatie Slimmer Leven 2020 en High Tech NL. Studenten, onderzoekers, MKB-bedrijven, zorginstellingen en eindgebruikers werken samen om tot goede ideeën en werkbare hightech oplossingen voor de zorg te komen. Die oplossingen kunnen meteen worden getest op technische en commerciële haalbaarheid in zorginstellingen uit het netwerk van Health Tech Yard. Zo komen zorg en technologie dichter bij elkaar en kunnen door co-creatie innovaties in de zorg ontstaan die de zorgkosten verlagen en de werkbelasting in de zorg verminderen.

Samenwerkingsverband
De vijf partijen die Health Tech Yard hebben opgericht vertegenwoordigen de verschillende branches die zij willen samenbrengen: academisch talent, hightech bedrijven, de elektrotechnische installatiebranche en zorginstellingen. De koppeling tussen het bedrijfsleven, zorginstellingen en de universiteit is de laatste jaren volop in ontwikkeling en wordt met Health Tech Yard verder ondersteund. Met Health Tech Yard streven de betrokken partijen ernaar slim en concreet in te spelen op de actuele uitdagingen en veranderingen in de zorg, zodat mensen bijvoorbeeld langer thuis kunnen blijven wonen, langer zelfredzaam en zelfstandig zijn en thuis een diagnose kunnen stellen of een behandeling kunnen ondergaan.

Kennis en expertise gecombineerd
Het netwerk van Health Tech Yard maakt dit initiatief uniek. De frisse blik van de beste studenten die hun opgedane kennis in de praktijk willen testen wordt gecombineerd met de theoretische kennis van onderzoekers die hun kennis willen valoriseren. Tegelijkertijd komt daar de marktkennis van de MKB-bedrijven bij die op zoek zijn naar nieuwe businessmodellen en zorginstellingen die precies weten waar de behoefte ligt en het podium bieden om innovaties uit te testen met eindgebruikers. “Door de juiste partijen met de juiste kennis en expertise aan elkaar te koppelen, tillen we het innovatieniveau in de zorg naar een hoger plan”, aldus Steven van Huiden (TU/e Innovation Lab). “Health Tech Yard helpt innovators van ideefase tot eindproduct. Dit doen we door een fysieke plek aan te bieden om een prototype te ontwikkelen, ons uitgebreide netwerk in te zetten om de juiste partijen te betrekken of een geschikte praktijkomgeving te vinden en te ondersteunen met specifieke kennis en kunde, bijvoorbeeld op het gebied van business development en financieringsaanvragen.”

De eerste projecten in ontwikkeling
De eerste projecten binnen Health Tech Yard zijn inmiddels van start gegaan. Zo is er binnen Health Tech Yard door de studenten start-up JimFIT al een draagbaar meetsysteem voor bewegingen ontwikkeld, waarmee behandelaars zoals fysiotherapeuten oefeningen kunnen toewijzen aan patiënten die meteen kunnen worden gemonitord. Dit meetsysteem leidt ertoe dat de uitvoering van oefeningen verbeterd en de therapietrouw verhoogd wordt. Een ander voorbeeld is een kompas dat werkt als een navigatiesysteem dat mensen met dementie helpt de weg terug naar huis te vinden.

Health Tech Yard wordt mede mogelijk gemaakt door OPZuid, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Provincie Noord-Brabant. Studenten, onderzoekers, MKB-bedrijven en zorginstellingen kunnen hun ondersteuningsbehoefte vanaf nu indienen bij Health Tech Yard via www.healthtechyard.nl. Op deze website kun je ook terecht voor meer informatie.

Foto: fragment website Health Tech Yard