Van roeiwedstrijd tot expositie, van symposium tot benefietconcert.  Op en rond 21 september vinden in heel Nederland activiteiten plaats in het kader van Wereld Alzheimer Dag.

De 5.500 vrijwilligers van Alzheimer Nederland willen hiermee een beweging op gang brengen waarbij begrip en hulp bij dementie vanzelfsprekend is: de dementievriendelijke samenleving.
 
Ondersteuning vanuit de maatschappij hard nodig
“Dementievriendelijk kunnen handelen vraagt enige kennis van de ziekte dementie, zodat je de symptomen kunt herkennen”, aldus  Gea Broekema- Procházka, directeur van Alzheimer Nederland. “Alzheimer Nederland geeft direct handvatten hoe daar mee om te gaan. Met een toenemend aantal mensen met dementie, die ook steeds langer thuis blijven wonen, is deze ondersteuning vanuit de maatschappij hard nodig.” Het aantal mensen met dementie groeit de komende jaren, o.a.  door de vergrijzing.  Naar verwachting leven in 2040 meer dan 500.000 mensen met dementie in Nederland.
Dementievriendelijke organisaties in kaart
De vrijwilligers van de 51 regionale afdelingen van Alzheimer Nederland brengen momenteel dementievriendelijke organisaties in kaart. Vanaf 21 september is op www.alzheimer-nederland.nl  te zien welke organisaties speciale aandacht hebben voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Brede betrokkenheid: van bedrijfsleven tot vrijwilligers.

Nooit eerder werd de actie voor mensen met dementie zo breed gedragen in de maatschappij. Gea Broekema-Procházka: “Het is geweldig dat zoveel mensen op en rond Wereld Alzheimer Dag zich extra inspannen voor de belangen van mensen met dementie. Het is mooi dat woorden worden omgezet in daden. Het gaat immers om onze ouders, partners, buren en misschien wel om onszelf.”
Wat is er te doen?
Door heel Nederland worden activiteiten georganiseerd  voor meer begrip en kennis over leven met dementie. Klik hier voor een overzicht per provincie.
Uitgelicht:
•             18 september – Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
Lancering van Onvergetelijk Boijmans, speciale rondleidingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Verder  lezingen van o.a. Dr. Wilbert Vermeij over de effecten van voeding op dementie. Wethouder drs. Hugo de Jonge van de gemeente Rotterdam reikt deze middag de dementie innovatie award uit.
•             19 september – Head First Race, Rotterdam
Een benefiet roeiwedstrijd over 8 km op de Willem-Alexander Baan te Rotterdam. Nederlandse toproeiers, maar ook amateurroeiers roeien tegen de ziekte van Alzheimer.
•             19/20 september – 2Bike4Alzheimer,start Haarlem, finish Amersfoort 
Een 400 km non-stop estafettetocht op tandems.
•              21 september – Dementievriendelijk Zeeland, vanaf 15.00 uur in De Stenge, Heinkenszand
•             21 september – Benefietavond met Rob de Nijs in De Nieuwe Kolk,Assen
Opening Prof.dr. Geert Sanders. Met medewerking van conferencier Arno van de Heyden, Henk de Vries, Jacques Boersma, zanggroep Quatre Men, dichter Jan Willem Dijk en natuurlijk Rob de Nijs.
•            26 september  – Uitreiking solidariteitssticker door Emile Roemer, Boxmeer 
•             26 september – Benefietconcert met liedjes van Toon Hermans, Arnhem
•            27 september – De Brakke Grond, Amsterdam   In de Brakke Grond vindt een Grand Alzheimer Café plaats, met sprekers die vanuit artistiek perspectief verhalen en observaties delen. Meer info: