Beeld: RijksUniversiteit Groningen

Dr. Nima Monshizadeh van het Engineering and Technology Institute Groningen (ENTEG) heeft een ENW-KLEIN-subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ter waarde van EUR 295.000. De subsidie is voor zijn project ‘Quenching the thirst for privacy: a system-theoretic approach’.

Slimme huizen en gebouwen, intelligente transportsystemen en geautomatiseerde systemen worden allemaal een onmisbaar onderdeel van ons leven. Het vermeende doel van deze opkomende geavanceerde technologieën is om ons ‘comfort’ te bieden. Om zoveel comfort te krijgen en de prestaties van moderne technologische apparaten te verbeteren, is de privacy echter opgeofferd. Dit komt voort uit het feit dat het verzamelen van gegevens en het uitwisselen van informatie de hoeksteen van onze gemoderniseerde samenleving zijn gaan vormen. “Daarom moeten we een stap terug doen en de bouwstenen van de state-of-the-art algoritmen, methodologieën en apparaten opnieuw onderzoeken vanuit het oogpunt van privacy”, zegt Monshizadeh. Hoewel privacy-problemen doorgaans worden aangepakt in statische databases, wil Monshizadeh de privacyaspecten van het streamen van gegevens onderzoeken, met name de gegevens die worden gegenereerd door dynamische systemen.

ENW-KLEIN

De ENW-KLEIN-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om wetenschappelijke innovaties tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst.