Siemens Healthineers heeft vier innovaties op het gebied van radiologie gepresenteerd. Het betreft Compressed Sensing, Magnetom Sempra, Somatom go. CT-platform en de ARTIS pheno. De nieuwe oplossingen zijn ontworpen om de efficiency te verhogen, de kwaliteit van zorg te verbeteren en de kosten te reduceren. Alle vier de innovaties liggen in lijn met de strategische koers van de organisatie, die ernaar streeft klanten oplossingen te bieden om de huidige uitdagingen in de gezondheidszorg het hoofd te bieden. Siemens Healthineers presenteerde de nieuwe technologieën op de jaarlijkse bijeenkomst van de RSNA (Radiological Society of North America).

Budgetten in de gezondheidszorg krimpen en het wordt steeds lastiger om te investeren in technologie, die een hoge kwaliteit gezondheidszorg waarborgt. De toevoegingen van de oplossingen aan het portfolio van Siemens Healthineers zijn erop gericht om klanten te voorzien van oplossingen die het verschil kunnen maken, voor de zorgaanbieder én de patiënt. De innovaties zijn tot stand gekomen na intensieve gesprekken met meer dan honderden gebruikers, patiënten, radiologen en CEO’s/CFO’s.

Kees Smaling, Algemeen Directeur bij Siemens Healthineers in Nederland: “De druk op zorgaanbieders wereldwijd neemt in rap tempo toe. Budgetten worden zoals gezegd steeds kleiner, terwijl de verwachting van patiënten groter wordt. Met producten en oplossingen die zijn ontworpen voor het verhogen van efficiency en het reduceren van kosten zetten wij samen met onze klanten nieuwe trends in de gezondheidszorg. De Compressed Sensing, Magnetom Sempra, het Somatom go. CT-platform en de ARTIS pheno zijn hier de meest recente voorbeelden van. Investeren in nieuwe technologie is dé manier om patiëntencomfort en de kwaliteit van zorg te verbeteren.”

MRI-scans 10 keer sneller
De nieuwe Compressed Sensing technologie van Siemens Healthineers zorgt ervoor dat MRI-scans 10 keer sneller uitgevoerd kunnen worden, zonder concessies te doen aan de beeldkwaliteit. Zo kunnen patienten bij cardiale MRI-scans vrij ademen, waardoor het scannen ongeveer 16 seconden in beslag neemt. Voorheen moesten patiënten hiervoor 10 tot 14 keer hun adem inhouden, wat 4 minuten in beslag nam. Dit betekent een forse tijdwinst en kostenbeperking. Het wordt mogelijk gemaakt door een innovatief algoritme dat de hoeveelheid verkregen data sterk reduceert, wat het scanproces versnelt. Deze snellere onderzoeksmethode verhoogt het patiëntencomfort en draagt bij aan een hoger percentage van onderzoeken dat succesvol kan worden afgerond.

Kostenbesparende MRI-scanner
De Magnetom Sempra is een nieuwe kostenbesparende 1,5 Tesla MRI-scanner. De lage operationele kosten, inventieve technologieën en een geïntegreerd serviceconcept zorgen ervoor dat radiologische afdelingen met de Magnetom Sempra winstgevender kunnen werken ondanks de groeiende kostendruk. De geautomatiseerde onderzoeksprocedures van de Magnetom Sempra komen tegemoet aan de voortdurende trend in de richting van bedrijfsmatige gezondheidszorg. Volledige MRI-onderzoeken, van het voorbereiden van de patiënt tot het voltooien van het onderzoek, zijn binnen 10 minuten afgerond.

Nieuw CT-platform voor een beter investeringsrendement
Met het Somatom go.platform introduceert Siemens Healthineers een nieuw platform voor computertomografie. Het nieuwe platform zorgt voor een revolutionaire innovatie in workflow en gebruiksvriendelijkheid. Het verbetert de efficiëntie, ongeacht het niveau of de ervaring van de gebruiker. Zelfs geavanceerde procedures zijn mogelijk in de dagelijkse routine door vergaande geautomatiseerde en gestandaardiseerde protocollen. Bovendien omvat het platform een vernieuwd serviceconcept en innovatieve functionaliteiten om kosten te reduceren. Bijvoorbeeld de bediening via een tablet. De gebruiker is niet meer gebonden aan een vast werkstation maar kan hij het systeem vanuit iedere gewenste positie bedienen. En kan hierdoor meer aandacht besteden aan de patiënt. Met het Somatom go.platform is hoogwaardige zorg gewaarborgd, van routineonderzoek tot complexe procedures, terwijl de kosten in hand gehouden worden.

Minimaal invasieve ingrepen voor meer patiënten
De nieuwe ARTIS pheno is een uniek angiografiesysteem op robotarm voor individuele preoperatieve planning, inter-operatieve beeldgeleiding en interventie, en onmiddellijke evaluatie. De omvang van de patiënt, de conditie waarin deze verkeert en positionering bij de gewenste minimaal invasieve procedure zijn regelmatig een uitdaging. Met de ARTIS pheno zijn ook zwaarlijvige patiënten optimaal te behandelen. Een mooie aanvulling is de volledige integratie van draadloze- en TEE echografie in het systeem voor een verbeterde workflow. Het werken met de ARTIS pheno is bovendien een stuk hygiënischer en voldoet aan de hoogste infectie controle standaarden. Postoperatieve infecties worden daarmee gereduceerd.

Foto: Somatom go up

Bron: Siemens Healthineers