Baxter International Inc., een wereldleider in steriele geneesmiddelenproductie en -levering, heeft een definitieve overeenkomst aangekondigd met ZeoSys Medical. Dit om technologie te commercialiseren voor het opvangen en recyclen van anesthesiegas, o.a. Suprane (desfluraan) en sevofluraan. De overeenkomst voorziet Baxter van wereldwijde distributierechten en een exclusieve licentie om de technologie buiten Europa te commercialiseren, evenals een exclusieve optie om ZeoSys Medical te verwerven.

 

De ZeoSys medische anesthesiegas-afvangtechnologie bestaat uit twee componenten. De CONTRAfluran™-opvangbeker scheidt anesthesiegas van de uitgeademde lucht voor veilige opname en opslag. De SENSOfluran™-vulniveau regeleenheid controleert de status van de opvangbeker: ter signalering dat deze tijdig moet worden vervangen.

 

Beide componenten zijn ontworpen om te werken met bestaande anesthesiemachines en zijn eenvoudig te installeren in verschillende klinische omgevingen, waaronder operatiekamers en chirurgische ruimten.

 

Volledig circulair economisch systeem

Zodra de opvangbekers vol zijn, vervangt Baxter deze en verzendt de gebruikte opvangbekers naar een gespecialiseerde faciliteit die alleen het gebruikte anestheticum uit de opvangbeker haalt. De twee bedrijven zijn actief bezig met de voltooiing van de ontwikkeling en wettelijke goedkeuringen om het gas te steriliseren en opnieuw te verwerken tot een geregistreerd geneesmiddel. Daarmee wordt een volledig circulair economisch systeem voor geïnhaleerde anesthetica wordt gecreëerd.

 

Behoeften patiënt en duurzame zorgdoelen

“Baxter is trots op de samenwerking met ziekenhuizen om hen te helpen de efficiëntie te verhogen, afval te verminderen en de impact op het milieu te minimaliseren,” aldus Andrew Goldney, vicepresident van de Medication Delivery and Pharmaceuticals-activiteiten van Baxter in Europa. “Door gespecialiseerde training bij low-flowtoediening van anesthesie, de levering van anesthesiegas in recyclebare aluminiumflessen en de introductie van anesthesiegas-afvangtechnologie, kunnen ziekenhuizen een geïnhaleerd anestheticum kiezen op basis van klinische voordelen die het best voldoen aan zowel de behoeften van de patiënt als de duurzamere zorgdoelen.”

 

Verbetering zorg na anesthesie

Geïnhaleerde anesthetica zijn cruciale, belangrijke middelen bij het uitvoeren van veilige chirurgische procedures bij patiënten. Baxter is een toonaangevende fabrikant van producten voor algemene anesthesie, waaronder Suprane12 en sevofluraan13. Suprane maakt precieze intra-operatieve controle mogelijk en zorgt voor snel, voorspelbaar vroeg herstel bij een meerderheid van de patiënten en procedures, wat helpt de efficiëntie van de zorg na anesthesie te verbeteren.

 

Naar verwachting zal de technologie van CONTRAfluran en SENSOfluran in het derde kwartaal van 2020 bij Baxter beschikbaar zijn als onderdeel van een gefaseerde lancering in bepaalde Europese landen, met aanstaande lanceringen in andere markten over de hele wereld. Aanvullende voorwaarden van de overeenkomst werden niet bekendgemaakt.