Interclean Amsterdam - foto RAI bij eerdere editie van Interclean
De Amsterdamse RAI bij Interclean 2018

Interclean Amsterdam heeft de nominaties bekendgemaakt voor de Amsterdam Innovation Awards (AIA).  Van poetsdoeken gemaakt van petflessen tot milieuvriendelijke reinigingsrobots of een spuitfles die kraanwater verandert in vloeibare ozon, een krachtig, natuurlijk ontsmettingsmiddel: er komen interessante innovaties aan in de schoonmaakbranche.

Een onafhankelijke jury selecteerde de 12 genomineerden voor de Interclean Amsterdam Innovation Award uit 78 inzendingen in 4 categorieën. Op de website van Interclean Amsterdam kunt u vanaf begin april stemmen voor de Bezoekerskeuze. Op 10 mei, de eerste dag van de Interclean Amsterdam beurs, worden de categoriewinnaars en de overall winnaar van de Amsterdam Innovation Award bekend gemaakt.

Gewoon door-innoveren

Robert Stelling, Director Interclean Global Events, over de inzendingen: “Het is fantastisch om te zien dat de industrie tijdens de pandemie is blijven innoveren, zo’n belangrijke rol op zich heeft genomen en de belangrijke impact heeft aangetoond die schoonmaken heeft op een gezonde en veilige werk- en leefomgeving. Ik kijk ernaar uit weer samen te kunnen komen en bedrijven te helpen hun innovaties aan de markt te presenteren. Uiteraard zullen de AIA-genomineerden in de schijnwerpers staan.”

Verduurzaming

Michelle Marshall (AIA-juryvoorzitter) voegt toe: “Veel van de producten die we hebben gezien, zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid. We merkten vooral een toegenomen bewustzijn rond het gebruik van kunststoffen – waar ze vandaan komen, hoe ze zijn geproduceerd en hoe ze passen in de circulaire economie. We moeten natuurlijk ook ‘slimme’ oplossingen noemen, want er zijn veel innovaties waarin digitale technologie is verwerkt. Bij elke schoonmaakoperatie zullen mensen echter een cruciale rol blijven spelen, dus we waren verheugd over de voortdurende ontwikkeling van meer ergonomische, gebruiksvriendelijke handgereedschappen die de dagelijkse schoonmaakklussen beter beheersbaar maken.”

Nominaties Amsterdam Innovation Award 2022

Categorie: Duurzaamheid & Milieu
 • Maya Professional Tools, EVERSEA multifunctionele doek – gemaakt met 30% SEAQUAL® YARN door PET te verwerken uit plastic flessen die zijn verzameld aan kusten, stranden, zeeën en rivieren.
 • Tork, een merk van Essity, Tork Biobased Heavy-Duty Cleaning Cloth – helpt het verbruik van fossiele materialen te verlagen en de reinigingsefficiëntie te verbeteren.
 • Spectro, Ecodos Doseerfles – een doseerfles die voor 100% bestaat uit recycled plastic verpakkingen uit de schoonmaakindustrie.
Categorie: Slimme technologieën en digitalisering
 • FHP Vileda SCS, Swep Evidence System D – een geavanceerd reinigingssysteem dat een snellere, duurzamere reiniging mogelijk maakt en tegelijkertijd aangeeft wanneer de klus geklaard is.
 • Lionsbot International, R3 Scrub – de persoonlijke robotassistent voor schoonmakers.
 • Gaussian Robotics, Gaussian Scrubber 50 Pro – een AI-geïntegreerde commerciële reinigingsrobot die automatisch schrobben, vegen, dweilen en ontsmetten ondersteunt.
Categorie: Personeel & Ergonomie
 • Kärcher, BVL 5/1 Bp – de nieuwe BVL 5/1 Bp batterijgevoede ergonomische rugzakstofzuiger van innovatief en ultralicht EPP-materiaal.
 • RCM, Nexbot – een autonome scrubber gemaakt om snel grote ruimtes schoon te maken met een minimale milieu-impact en hogere efficiëntie.
 • Arcora International, Arcora Pu-Pad Light – een vloerreinigingspad voor alle waterbestendige oppervlakken groter dan 80.000 m².
Categorie: Gezondheid & Hygiëne
 • Alani Higiene Profesional, Coreless Center Pull Paper Towel in Tad – een papieren handdoek op rol met verbruikscontrole en afvalvermindering.
 • Consensus Group, EnozoPRO – een spuitfles die kraanwater direct in waterige ozon verandert. Het is niet giftig, duurzaam, milieuvriendelijk en bevat geen geur- of kleurstoffen.
 • AR-CO Chimica, Aladin GT5 – het Aladin-systeem is een automatische distributeur van supergeconcentreerde producten en biedt kant-en-klare oplossingen in de juiste hoeveelheden.

Uitreiking

Van april tot en met 3 mei kunnen vakgenoten en branchepartners stemmen op hun favoriete innovatie via de Interclean-site. De genomineerde met de meeste publieksstemmen wint het Visitors’ Choice-certificaat. De bekendmaking van de categoriewinnaars en de Visitors’ Choice en de uitreiking van de Innovation Award aan de overall winnaar staan ​​gepland op dinsdag 10 mei tijdens de Interclean Amsterdam beurs in RAI Amsterdam.

De beurs vindt plaats van 10 – 13 mei in de RAI.