Meer dan 400.000 apotheken in Europa zullen worden beïnvloed door de Europese Richtlijn 2011/62/EU. Deze richtlijn moet vanaf 2019 voorkomen dat vervalste geneesmiddelen in de legale distributieketen belanden. Als gevolg van deze richtlijn moeten spelers in de farmaceutische industrie de methoden die ze toepassen om medicijnen te tracken versterken, om zo de toename van de distributie van illegale medicijnen te voorkomen.  

 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er jaarlijks wereldwijd ongeveer 700.000 slachtoffers door de verkoop van namaakgeneesmiddelen. Geen enkel land is immuun voor deze plaag. Om deze trend tegen te gaan en de bezorgdheid van patiënten weg te nemen, zal de farmaceutische industrie verschillende procedures moeten gaan invoeren die in lijn zijn met de Europese richtlijn. Maar de vraag is of de gehele bevoorradingsketen van de farmaceutische industrie klaar is voor deze nieuwe richtlijn?

 

De farmaceutische industrie is toegewijd aan het beschermen van patiënten

 

Een van de speerpunten van de Richtlijn 2011/62/EU is de invoering van een uniek serienummer op de verpakkingen van alle medicatie. Dit labelproces staat bekend als serialisatie. Deze traceerbaarheid van goederen draagt in alle takken van de farmaceutische industrie, inclusief laboratoria, fabrikanten en apotheken bij aan het monitoren van alle geneesmiddelen, zowel tijdens de productie als tijdens de verkoop.

 

Het bijwerken van de productielijnen en het installeren van geschikte codeerapparatuur is een complexe taak. Het vereist eersteklas technische capaciteiten en machines die afdrukken van hoge kwaliteit kunnen leveren. Het kunnen traceren van goederen brengt dan ook voor de meeste bedrijven in de farmaceutische industrie, substantiële investeringen met zich mee. Zo zullen apotheken zich bijvoorbeeld moeten aanpassen door 2D-barcodescanners aan te schaffen die cruciaal zijn in de nalevingscontrole van alle medicijnen die worden verkocht. Het resultaat is een grote omwenteling in de gehele distributieketen, waarbij het kunnen monitoren van medicijnen van vitaal belang is.

 

Traceerbaarheid is essentieel bij het bestrijden van namaak

 

Deze traceerbaarheid is een cruciale ondersteuning bij het bestrijden van namaakgeneesmiddelen en vaccins en speelt een belangrijke rol tijdens de anti-vervalsings- en veiligheidsprocedures. Het kunnen identificeren van de verpakking zou het risico op een namaakproduct al aanzienlijk kunnen verminderen en de industrie voor vervalsing kunnen afremmen. Naast dat de introductie van traceerbaarheid van medicijnen bevoorradingsketens kan helpen om verspreiding van frauduleuze geneesmiddelen en vaccins tegen te gaan, kan het proces ook enkele voordelen bieden, zoals het nauwkeuriger in kaart brengen van voorradige producten. Met behulp van een standaard 2D-barcode kunnen distributeurs hun producten overal ter wereld in real-time volgen.

 

Niet alleen de farmaceutische industrie heeft te maken met namaak, ook andere sectoren zoals de voedings-, textiel- en lederwarenindustrie, worden geconfronteerd met steeds geavanceerdere namaakproducten. Bij sommige recente schandalen in de voedingsindustrie had serialisatie kunnen helpen bij het identificeren van frauduleuze producten of partijen met onnauwkeurige labels.

 

Ga voor meer informatie naar: Zebra’s healthcare solutions

 

Geschreven door Wayne Miller, Directeur Gezondheidszorg EMEA bij Zebra Technologies