Isala plaatst bestralingstoestel Gamma Knife
Foto: Isala

Begin maart ontving Isala de Gamma Knife, een bestralingstoestel dat uit 192 richtingen zeer precies tumoren in de hersenen kan bestralen. Tegelijk is de dosis in het omliggend hersenweefsel door deze techniek zeer laag. De bestraling is net zo effectief als een operatie, want na de eenmalige hoge dosis zijn de tumorcellen gedood.

Door het succes van andere therapieën leven kankerpatiënten langer, maar vaak zijn deze middelen minder effectief in de hersenen. Hierdoor hebben tumoren meer kans om zich hier te ontwikkelen. In Nederland zijn er nu drie toestellen: één in Amsterdam (AvL), één in Tilburg (ETZ) en nu er ook een toestel in Zwolle staat, hoeven patiënten uit het Noorden straks minder ver te reizen. De behandeling gebeurt op één dag; de patiënt komt ‘s ochtends binnen en kan aan het eind van de dag weer naar huis. De Gamma Knife is ook effectief in de behandeling van aangezichtspijn en goedaardige tumoren.

Bestralingsruimte
In juni vorig jaar ging de eerste schep de grond in en nu is de bestralingsruimte voor de Gamma Knife klaar. De vloer is zo ontworpen dat het een gewicht van 40 ton kan dragen oftewel het totale gewicht van het apparaat en de ondersteunende delen. De muren van de bestralingsruimte zijn van 50 cm dik beton. Dit om ervoor te zorgen dat de straling, die vrijkomt tijdens het gebruik van het apparaat, binnen de muren van de ruimte blijft. Naar verwachting behandelt Isala in april de eerste patiënten met de Gamma Knife.

Isala plaatst bestralingstoestel Gamma Knife
Foto: Isala