3 zorgmedewerkers in de gang van een zorginstelling. 1 van de 3 is overstuur.
Stressed nurse standing against wall in hospital

Jonge zorgmedewerkers ervaren meer agressie op hun werk tijdens de feestdagen dan oudere zorgmedewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting IZZ. Maar liefst 24 procent van de medewerkers onder de 35 jaar geeft aan vaker agressief benaderd te worden gedurende de feestperiode, tegenover 13 procent van hun oudere collega’s. De gevolgen zijn groot voor hun motivatie en werkplezier. Ruim 1 op de 10 zorgmedewerkers overweegt zelfs te stoppen met werken in de zorg door agressie tijdens de feestdagen.

IZZ onderzocht onder ruim 1100 zorgmedewerkers hun ervaring met agressie tijdens de feestdagen, en wat hen zou helpen om met deze agressie om te gaan. Het onderzoek toont aan dat 1 op de 5 zorgmedewerkers meer agressie ervaart tijdens de feestdagen. Opvallend is dat jonge zorgmedewerkers het extra te verduren krijgen: 60% van de medewerkers onder de 35 jaar krijgt te maken met verbale agressie tijdens de feestdagen, tegenover 46% van de medewerkers boven de 35 jaar. Ook andere vormen van agressie treffen deze groep vaker: 31% ervaart bedreiging of intimidatie en 19% wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie.

Tekort aan collega’s verergert de situatie

Het personeelstekort speelt een grote rol bij de agressie tijdens feestdagen. Bijna 2 op de 5 zorgmedewerkers ziet hierdoor een toename in agressie, terwijl 1 op de 3 aangeeft dat een hogere bezetting zou helpen bij het omgaan met agressieve situaties. Jan-Luuk de Groot, directeur van Stichting IZZ: “Deze cijfers zijn zorgwekkend. Zorgmedewerkers staan dag en nacht klaar voor mensen, ook tijdens de feestdagen. Agressief gedrag naar zorgmedewerkers mag nooit als normaal worden beschouwd. Hier moeten we ook als samenleving oog voor houden en naar handelen. Dat zoveel zorgmedewerkers kampen met agressie en jonge zorgmedewerkers het hardst worden getroffen, benadrukt dat we moeten blijven investeren in een veilige werkomgeving. Anders verliezen we nog meer waardevolle zorgprofessionals en dat raakt iedereen.”

Meer aandacht van werkgever nodig

Eén op de tien zorgmedewerkers is niet tevreden over de ondersteuning van hun werkgever bij het omgaan met geweld. Daarnaast vindt één op de drie het belangrijk om meer ruimte te krijgen voor gesprekken over normen en grenzen rond agressie. Ook geeft één op de vier aan dat het hen zou helpen als het (hoger) management meer aandacht besteedt aan agressie en zichtbaar is op de werkvloer.

Jonge zorgmedewerkers vragen om betere bescherming

Zorgmedewerkers geven bovendien aan behoefte te hebben aan praktische maatregelen, zoals snel contact kunnen leggen met beveiliging. Eén op de vijf zorgmedewerkers noemt dit als een wens. Bij jonge zorgmedewerkers ligt dit aantal zelfs hoger: één op de vier zou graag directe toegang tot beveiliging willen, bijvoorbeeld via een polsbandje met een noodknop.

Compensatie eigen risico bij PTSS

Agressie op de werkvloer zet zorgmedewerkers onder druk, met mogelijke langetermijneffecten zoals posttraumatische stressstoornissen (PTSS). Specialistische hulp, die soms noodzakelijk is, brengt een eigen risico met zich mee. De Groot: “Daarom komt Stichting IZZ zorgmedewerkers tegemoet die slachtoffer zijn van geweld op de werkvloer. We compenseren het verplichte eigen risico van zorgkosten bij PTSS na agressie of geweld voor zorgmedewerkers die deelnemen aan de collectieve IZZ zorgverzekering.