Foto: TU/e

TU Eindhoven-onderzoeker Bas Overvelde is door de KNAW onderscheiden met de Early Career Award. De hoofddocent bij de faculteit Mechanical Engineering, doet onderzoek naar soft robots. Die zijn gemaakt van zachte, flexibele materialen die zonder aansturing van een computer van buitenaf reageren op veranderingen in hun omgeving. Zachte robots zijn ideaal voor toepassingen in de zorg. Overvelde was een van de twaald jonge Nederlandse laureaten die op 30 november een Early Career Award van de KNAW kregen, als erkenning voor hun vernieuwende en originele werk.

Zachte robots beantwoorden niet aan het clichébeeld van harde machines die aangestuurd worden door een centrale machine. Ze reageren op prikkels als luchtdruk of licht. Overvelde op de TU/e-site: “Hun bewegingen komen voort uit de reactie en vervorming van het materiaal, waarin ‘m dus ook de intelligentie zit. Dat biedt veel ruimte voor complexe mogelijkheden. Ze zijn een uitkomst op plekken waar robots moeten omgaan met mensen, zoals in de zorg. Een belangrijk voordeel is ook dat ze werken zonder centrale computer. Ze bewegen en reageren op hun omgeving dankzij ingebouwde reflexen in het robotlichaam.”

Kunsthart

Overvelde werkt onder meer aan de ontwikkeling van een kunsthart van zacht materiaal, dat op een natuurlijker manier werkt dan bestaande kunstharten. “Dat draagt in de toekomst hopelijk bij aan een verbeterde en natuurlijkere interactie met ons lichaam, wat weer kan zorgen voor een betere levenskwaliteit voor de patiënt”.