landelijke dekking voor gegevensuitwisseling via Twiin; kaart van Nederland met ziekenhuizen

Het project DVDexit bereikte medio april landelijke dekking voor gegevensuitwisseling. Via het Twiin-platform van ICT-leverancier Alphatron zijn radiologiebeelden en -verslagen over de grenzen van instellingen heen overdraagbaar. Alle ziekenhuizen en acht zelfstandige klinieken zijn aangemeld. Op dit moment wisselen 65 ziekenhuizen daadwerkelijk beelden en verslagen uit. In maart werden 50.000 onderzoeken uitgewisseld, en dat aantal gaat snel doorstijgen. “In januari stonden we nog op 55 procent dekking, in maart op 68 procent en nu in april op 100”, aldus Onno Gabel (Twiin DVDexit projectleider) en Hans Mekenkamp (Adviseur Twiin).

Twiin werd in 2019 gelanceerd als één publiek-private samenwerking om gegevensuitwisseling gestandaardiseerd, sneller en veiliger te maken. Verschillende zorgverleners, zorgkoepels en Zorgverzekeraars Nederland hebben hier een handtekening onder gezet. Met behulp van Twiin moet uiteindelijk alle zorginformatie probleemloos, veilig en digitaal over de grenzen van zorginstellingen en regio’s heen gedeeld kunnen worden.
Eind vorig jaar sloot het Harderwijkse St. Jansdal als eerste aan op Twiin. Halverwege april 2021 volgde Amsterdam UMC als laatste UMC.
DVDexit moet als resultaat hebben dat er daadwerkelijk geen dvd’s meer uitgewisseld worden. Dat is een belangrijk eerste onderdeel van Twiin. In de praktijk is de dvd nog niet helemaal uitgefaseerd, maar het aantal slinkt rap.

Lange weg
Herman Pieterman, inmiddels gepensioneerd radioloog en een van de kartrekkers van Twiin/DVDexit, begon al in 2009 in het Erasmus MC met een project om via XDS beelden uit te wisselen. Het was een moeizaam traject. De samenloop van de coronacrisis en de centrale rol die VZVZ en RSO Nederland hebben vervuld gaf de ontwikkeling de laatste twee jaar een enorme boost. Ook de ondersteuning van de koepels ZN, NVZ en NFU, én alle individuele ziekenhuizen, was onontbeerlijk. De landelijke dekking voor gegevensuitwisseling werd uiteindelijk in luttele maanden bereikt.

Beeldbeschikbaarheid
Er kan gewerkt gaan worden aan de vervolgstap: Beeldbeschikbaarheid – toegang tot informatie wanneer en waar een zorgverlener die nodig heeft. Alles moet hetzelfde format hebben en op de juiste plek te vinden zijn. Oncologisch chirurg en collega-Twiin-kartrekker Geert Kazemier (Amsterdam UMC): “Een radioloog die oudere beelden wil hebben, moet die zelf kunnen zoeken, ook bij een ander ziekenhuis. Laten we ons nu met hetzelfde enthousiasme inzetten om snel die beeldbeschikbaarheid te realiseren.”