leefomgeving van dementerenden - graphic data

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is een van de studieziekenhuizen in een onderzoek naar het toepassen van kunstmatige intelligentie in de ziekenhuiszorg. In oktober is een landelijke studie naar het gebruik van kunstmatige intelligentie op de SEH en verpleegafdelingen gestart.

Ook de ziekenhuizen St. Jansdal, Bovenij, Beatrix Ziekenhuis en Bravis, doen mee aan dit onderzoek naar het gebruik van zorgalgoritmen. Deze zorgalgoritmen voorspellen de kans dat een patiënt vanaf de SEH wordt opgenomen op de verpleegafdeling en hoe lang de verwachte ligduur is.

Landelijke studie

De landelijke studie wordt gecoördineerd door het Expertisecentrum Zorgalgoritmen, opgericht door de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ). Het doel hiervan is om samen met zorgprofessionals tools te ontwikkelen die met gebruik van data en AI zorgprofessionals en zorgprocessen kunnen ondersteunen.

Leren over datagebruik in de zorg

Chief Medical Information Officer van het SKB Arjan Bulsink legt uit waarom het ziekenhuis meedoet: “We zien dat het gebruik van data in zorg steeds belangrijker wordt. Ook voor algemene ziekenhuizen als het SKB biedt dit veel mogelijkheden. Maar op dit gebied valt er ook nog veel te leren en te ontwikkelen. Nu kunnen we stap voor stap mee in deze ontwikkeling, doordat we dit samen met het Expertisecentrum kunnen doen. Zo zijn we niet afhankelijk van grote commerciële (dure) partijen. Door dit in SAZ-verband te doen, zijn tools die gebruik maken van data en kunstmatige intelligentie straks ook toegankelijk voor algemene ziekenhuizen als het SKB. Daarom ben ik erg blij dat we hier aan mee doen.”

Toepassing testen

Tijdens de studie testen de ziekenhuizen of de zorgalgoritmen in hun ziekenhuis toegepast kunnen worden. Deze algoritmen doen voorspellingen over de verblijfsduur op de SEH en de kans dat een patiënt kort of langer opgenomen wordt in het ziekenhuis. SEH-artsen en verpleegkundigen kunnen dit goed inschatten op basis van kennis en ervaring. In de studie vergelijken we hun inschatting met de voorspelling van het algoritme. In alle deelnemende ziekenhuizen vindt de studie op vergelijkbare afdelingen plaats, zodat we de data onderling goed vergelijkbaar is. De studie duurt tot half december. Aan het einde van de studie kunnen deelnemende artsen en verpleegkundigen hun ervaringen delen.

Bron: Persbericht SKB / FMT