Lekkage in een technische ruimte of serverruimte is de nachtmerrie van elke facility manager in de zorg. Ziekenhuizen en zorginstellingen moeten tenslotte altijd kunnen vertrouwen op de apparatuur die noodzakelijk is voor het functioneren van het gebouw en computers moeten er probleemloos applicaties en systemen laten draaien.

Deze ruimtes worden niet dagelijks door mensen bezocht dus een lekkage ontstaat vaak uit het zicht en kunnen vaak grote gevolgschade aan installaties vooroorzaken. Door op kritische plaatsen onder een vloer of op leidingen van een koelplafond vroegtijdig condens te detecteren, kan veel ellende worden voorkomen. Lekdetectieschakelaars en –sensoren die hiervoor worden ingezet, sturen direct een noodafsluiter aan of geven een melding aan het gebouwbeheersysteem, zodat schade wordt voorkomen en er snel kan worden ingegrepen.

Lekdetectieschakelaars
Lekdetectieschakelaars, zoals de LPH10 van Produal, detecteren lekkages van koelsystemen en CV-installaties. Deze lekdetectieschakelaar kan op de wand in een ruimte worden gemonteerd en geeft een alarmcontact wanneer er lekkage wordt gedetecteerd. Naast de doormelding van het contact gaat er ook een lampje branden en klinkt er een audio-signaal.

Een ander type lekdetectieschakelaar van Produal, de VVK2-serie, detecteert ook lekkages van koelsystemen en CV-installaties, maar kan op een DIN-rail worden gemonteerd. Ook deze geeft een alarmcontact wanneer er lekkage wordt gedetecteerd.

Lekdetectiesensoren
De VVA- en VVN-series lekdetectiesensoren van Produal zijn geschikt voor de bovengenoemde LPH10- en VVK2-lekdetectieschakelaars. Er zijn verschillende uitvoeringen voor montage op een vloer of onder een waterleiding. Door de sensor onder een koelleiding te monteren, kan hiermee ook condensatie worden gedetecteerd. De lekdetectiesensoren kunnen los worden geselecteerd. Zo zijn er uitvoeringen voor vloer- en buismontage. Er kunnen meerdere lekdetectiesensoren parallel worden aangesloten.

Advies op maat
Specialisten van de Gebouwautomatiseringstak van Hitma adviseren gebouwbeheerders over complete meet- en regeloplossingen voor slimme, veilige en groene gebouwen. Naast het leveren van kwaliteitsproducten, beschikt het bedrijf uit Uithoorn over een eigen servicedienst die technische ondersteuning biedt.

Meer informatie

https://www.hitma-gebouwautomatisering.nl/assortiment/condens/lekdetectie