lektester ESALT
De lektester ESALT gaat verder door het leven als LeakControl

Dovideq Medical Systems bv uit Deventer heeft de overname van Scooptronic uit Warnsveld afgerond. Scooptronic is actief in het werkveld sterilisatie en elektronica. Oprichter Frans Schwartz ontwikkelde de lektester ESALT (Electronic Scope Air Leakage Tester), een apparaat dat een geautomatiseerde, elektronische lektest uitvoert voor endoscopen. Wanneer de ESALT een lek detecteert, houdt hij  het systeem onder druk. Dovideq gaat het apparaat hernoemen naar LeakControl.

De LeakControl is bruikbaar kan met of zonder waterbad. Door overdruk in geval van lekkage kan er geen vocht binnendringen, waardoor de scopen niet beschadigd of vernietigd raken. Scooptronic claimt een besparing van 90% op jaarlijkse total losses aan endoscopen. Dit resulteert in grote besparingen op reparatie- en vervangingskosten voor zorginstellingen. De technologie maakt een betrouwbare, nauwkeurige en reproduceerbare lektest mogelijk, ongeacht merk of type van de scoop.

Nieuwe markt

Het product is tot nu toe vooral verkocht in de Benelux en Scandinavië. Frans Schwartz, CEO Scooptronic: “Ik wilde al geruime tijd onze ESALT  naar een hoger niveau brengen, maar helaas ontbrak het ons aan tijd en middelen. Dovideq was op zoek naar een aanvulling op hun portfolio en zo hebben we elkaar gevonden. Dovideq blijft onze huidige installed base ondersteunen en onderhouden. Onze onderhoudsgeschiedenis laat zien dat we een zeer duurzaam product hebben ontwikkeld en gefabriceerd.”

Dovideq

Evert Alink, Sales en Marketing Directeur Dovideq, laat weten dat de overname gedaan is om deze technologie in nieuwe markten toegepast te krijgen. Het bedrijf is gespecialiseerd in meetinstrumenten die worden gebruikt bij minimaal invasieve chirurgie. Het assortiment is gericht op Centrale Sterilisatie Afdelingen van ziekenhuizen, reparatiebedrijven, OEM’s en commerciële CSD’s, die inzicht willen vergroten in het gebruik en gedrag van endoscopen.