Maasziekenhuis Pantein gaat het medicatieveiligheidssysteem MedEye inzetten voor het dubbelchecken van de medicatie voor patiënten. Het systeem ondersteunt verpleegkundigen in het medicatieproces en stelt hen in staat medicatie digitaal te verifiëren aan het bed van de patiënt, en verhoogt daarmee de veiligheid bij het toedienen van de medicatie. Hiermee past het systeem goed in de strategie van het ziekenhuis om veilige zorg te bieden en ontlast het verpleegkundigen. 

De introductie van een digitaal, closed-loop medicatieproces maakt het toedienen van geneesmiddelen veiliger. Naast de laatste digitale check van standaard medicatie wordt MedEye ook ingezet om bij parenteralia (geneesmiddelen die geïnjecteerd worden) de vereiste visuele dubbelcheck door een tweede verpleegkundige over te nemen. MedEye helpt eventuele fouten tijdig te herkennen zodat deze de patiënt niet bereiken. Hierdoor wordt de toediening van tabletten en parenteralia aantoonbaar veiliger en makkelijker.

Meer focus
“MedEye ondersteunt de goede kwaliteit van zorg waar we als Maasziekenhuis Pantein voor staan. De kans op medicatiefouten vermindert”, aldus bestuursvoorzitter Pauline Terwijn. “Bovendien vervangt MedEye grotendeels het vierogenprincipe en dat zorgt voor een vermindering van registratielast en werkdruk bij verpleegkundigen. Zij kunnen zich daardoor beter focussen op de directe patiëntenzorg.”