Philips apneumaskers met magneetsluiting - overzicht van de verschillende typen masker
De maskers met apneusluiting. Afbeelding: Philips

Philips heeft op 6 september een waarschuwing gepubliceerd over hun CPAP en BiPAP-slaapapneumaskers met magneetsluiting. De magneten kunnen de werking van pacemakers, ICD’s en neurostimulatoren beïnvloeden. De waarschuwing is een reactie op veertien meldingen van problemen. Patiënten die een dergelijk implantaat hebben wordt gebruik van het masker ontraden; hetzelfde geldt voor hun bedpartners.

Philips benadrukt dat het niet om een terugroepactie gaat. Er mankeert niets aan de apneumaskers, alleen de lijst van contra-indicaties voor het gebruik ervan is uitgebreid. Op die lijst stonden al tal van andere metalen elementen in het lichaam van de patiënt, zoals clips, stents en botvervangende hulpmiddelen, alsmede apparaten die zijn gelabeld als MR (Magnetic Resonance) onveilig. Er zijn ook apneumaskers met andere sluitingen beschikbaar voor patiënten.

De veertien incidenten zijn maar een fractie van het aantal verkochte Philips apneumaskers; dat zijn er 17 miljoen. Het is wel het tweede serieuze probleem met CPAP en BiPAP-maskers van deze producent. Er loopt een wereldwijde terugroepactie vanwege het gevaar van het geluiddempende schuim in de apparaten. Dat isolatieschuim kan afbrokkelen en met mogelijk ernstige gezondheidsschade voor gebruikers veroorzaken. Philips moet 5,5 miljoen apparaten vervangen. Deze affaire kostte het bedrijf al zo’n 900 miljoen euro. Daarnaast dreigen wereldwijd verschillende megaclaims.

> Op de Philips-site staat uitgebreide informatie over de contra-indicatie