Marjoleine van der Zwan - portretfoto

Marjoleine van der Zwan is de nieuwe directeur van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Zij vervulde die functie sinds mei al in interimverband. Dat wordt nu dus omgezet in een definitieve status.

Van der Zwan heeft een achtergrond als zorgprofessional en biomedisch wetenschapper.  De nieuwe directeur heeft ruime managementervaring in de (ziekenhuis)zorg en financiële dienstverlening, en bouwde daarin een breed netwerk op. Vooral innovatie, technologie en ontwikkeling van mens en bedrijf hebben haar grote interesse.

Zorgtransformatie versnellen

Volgens Marjoleine van der Zwan zijn de uitdagingen in de zorgsector groot: “We hebben te maken met een groeiende preventieve, chronische en acute zorgvraag van patiënten. Om die groeiende vraag aan te kunnen is een transformatie, óók in de ziekenhuiszorg, noodzakelijk. De 27 topklinische ziekenhuizen in ons land zijn bij uitstek in staat de transitie naar toekomstbestendige ziekenhuiszorg te versnellen. In mijn nieuwe functie ga ik daaraan actief bijdragen.”

STZ-voorzitter Paul Blokhuis: “In de afgelopen periode heb ik Marjoleine leren kennen als een bijzonder doortastende directeur met een goed oog voor de belangen van de medewerkers van het STZ-bureau en het bestuur. We zijn ook heel blij met haar grote netwerk in de ziekenhuissector. Ik zie ernaar uit om de komende jaren met haar leiding te geven aan de STZ.”