De eerste hybride hartkatheterisatiekamer (HCK) van Nederland voorzien van het veiligheidskeurmerk OK Oké staat op de cardiologie van het Medisch Centrum Leeuwarden.

Met deze certificering – dat door kwaliteitszorgbedrijf Kiwa is geverifieerd- worden veilige en onderhoudsvriendelijke operatiekamers gegarandeerd.

ENGIE (voorheen Cofely) en Philips Healthcare waren verantwoordelijk voor de bouw en installatie van de hybride HCK. De hybride HCK combineert een operatiekamer met beeldvorming (röntgengrafie). Hiermee wordt het stellen van een accurate diagnose en uitvoeren van gerichte behandeling eenvoudiger, waardoor de opnametijd van patiënten wordt verkort. Inmiddels is de OK dus ook van een keurmerk voorzien.

ENGIE was verantwoordelijk voor het totaal technisch ontwerp en de realisatie van alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Kristiaan Blokzijl, marktmanager ENGIE Healthcare Noord is trots op het resultaat: ‘Wij hebben de nodige ervaring binnen de Healthcare-branche. Maar het realiseren van een project als dit, een state of the art Hybride HCK in een bestaande afdeling, geeft veel technische en innovatieve uitdagingen.’

Bij de oplevering sprak Medisch Centrum Leeuwarden mooie woorden uit, met name over de prima samenwerking tijdens dit project. ‘De beperkte hoogte en de strenge technische eisen die aan de HCK waren gesteld, vormden bij de realisatie al een uitdaging.  Een gedetailleerd 3D-ontwerp en uitvoeringsplanning hebben er voor gezorgd dat overlast op de bestaande HCK-afdeling tot een minimum is beperkt en dat normale bedrijfsvoering op de afdeling kon worden voorgezet’, aldus Wim Hansma, manager Hartcentrum van Medisch Centrum Leeuwarden.

De hybride HCK is voorzien van een groot inblaasplenum met twee temperatuur- en snelheidszones voor het instrumenten en chirurgie gebied. Het beschermd operatiegebied onder het plenum is gevalideerd volgens VCCN richtlijn 7.  De regeling en bewaking van belangrijke parameters vinden plaats vanaf één wandbedieningspaneel. Daarnaast worden ook alle parameters zoals bijvoorbeeld temperatuur, vocht, luchtsnelheid, drukhierarchie, deurtelling etc. automatisch opgeslagen door een realtime monitoringsysteem. Via een hoogwaardig camerasysteem is het mogelijk om vanuit 2 andere ruimten live mee te kijken met de operatie en overleg te plegen.

Bron Medisch Centrum Leeuwarden