Het Japanse ziekenhuis Ashikaga Red Cross Hospital in Tokyo heeft de eerste internationale IFHE NVTG Building Award gewonnen.

De Nederlandse winnaars van de NVTG BouwAward 2016 zijn Meander Medisch Centrum in Amersfoort, kleinschalig woonproject voor dementerenden De Koekoek in Veenendaal en revalidatiecentrum Intermezzo Zuid in Rotterdam. De prijzen zijn 19 april uitgereikt tijdens het succesvolle IFHE NVTG Congress, dat in het World Forum plaatsvond. De prijsuitreiking gebeurde door Douwe Kiestra, voorzitter van de NVTG en IFHE, samen met dr.ir. Masi Mohammadi, juryvoorzitter.

Meer dan veertig projecten vanuit de hele wereld hadden zich aangemeld voor deelname aan de IFHE NVTG Building Award 2016. 22 projecten vertegenwoordigden de sector cure, 15 care en de overige projecten beide categorieën. Het thema van de bouwprijs was “Een healing environment voor alle gebruikers”.

Internationale prijs
De internationale jury gunde de eerste prijs aan het Ashikaga Red Cross Hospital. Dit Japanse ziekenhuis verdient volgens de jury bijzondere waardering vanwege de wijze waarop de filosofie “goede behandeling, prettige verzorging en plezier in werken” een praktische dimensie heeft gekregen in de huisvesting. Dit blijkt onder meer op de verpleegafdelingen. In tegenstelling tot wat gewoon is in Japan beschikken alle patiënten over een eigen kamer waarbij veel aandacht is besteed aan beleving en comfort. Een aantal kamers, onder meer kamers die bedoeld zijn voor palliatieve zorg, is voorzien van een slaapbank, keuken en badkamer voor familie.

Ashikaga Red Cross Hospital

Ashikaga Red Cross Hospital

De sociale aspecten van een healing environment zijn op uitstekende wijze geïntegreerd in het ziekenhuisontwerp. Bijvoorbeeld het lichte en open restaurant dat vaak wordt gebruikt voor groepsbijeenkomsten, conferenties, enz., Een ander voorbeeld is het projectteam dat zich specifiek richtte op het verbeteren van de werkomgeving voor vrouwelijke artsen. Een resultaat daarvan is onder andere het kinderdagverblijf dat werd opgenomen in het ziekenhuis.

Een ander voorbeeld zijn de ramen in de OK’s. Dit vermindert de stress veroorzaakt door langdurige operaties bij de medische staf. Het ziekenhuisontwerp is een voor de medewerkers inspirerende omgeving die bijdraagt aan een positieve werkwijze.

Meander klein

Meander Medisch Centrum

Het Meander Medisch centrum viel twee maal in de prijzen. Het Amersfoortse ziekenhuis won de tweede prijs voor de internationale IFHE NVTG Building Award en won eveneens de eerste prijs voor de Nederlandse NVTG BouwAward, sector cure.

De jury prijst het Meander Medisch Centrum voor de speciale aandacht die in het ontwerp is besteed aan de behoeften en voorzieningen van patiënten zoals de kwaliteit van het binnenklimaat en de mogelijkheden voor temperatuurregeling en comfort in de patiëntenkamers. Door gebruik te maken van een uitstekend logistiek concept biedt het ziekenhuis een rustige omgeving voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Speciale stafruimtes zijn gecreëerd om stress en onrust te reduceren om zo risico’s op medische fouten te verkleinen. Er is veel aandacht besteed aan de privacy van patiënten. De patiëntenkamers beschikken over schuifdeuren zodat men kan kiezen tussen de privacy of interactie met anderen. Daar staat tegenover dat er diverse sfeervolle ontmoetingsruimtes zijn. Daglicht is een belangrijk aspect in dit ziekenhuisontwerp.

De derde prijs voor de internationale IFHE NVTG Building Award ging naar Alderhey Children’s Hospital in het Verenigd Koninkrijk. De jury heeft bijzondere waardering voor hoe het gebouw en de inpassing daarvan in de omgeving past bij de doelgroep. Zowel het in-, als heuvelachtige exterieur sluit uitstekend aan op de belevingswereld van kinderen. Mooi in het ontwerp is hoe vanuit alle delen van het gebouw zicht op de omgeving is gerealiseerd. Het ontwerp moedigt kinderen aan gebruik te maken van de zogenoemde speeldekken die vanuit alle kamers toegankelijk zijn. Speciale aandacht is er in het ziekenhuis voor de bewegwijzering. In het ontwerp is rekening gehouden met de wensen van de kinderen die participeerden in het ontwerpproces.

Eervolle vermeldingen voor de internationale IFHE NVTG Building Award zijn er voor Centre Hospitalier Alpes Lémans in Frankrijk, revalidatiehotel De Drie eiken in België en Americas Medical City in Brazilië.

Winnaars Nederlandse NVTG BouwAwards 2016
Zoals bovenstaand reeds gemeld gaat de Nederlandse NVTG BouwAward 2016 voor de sector cure naar het Meander Medisch Centrum.

De Koekoek

De Koekoek in Veenendaal

De bouwaward voor de sector care is gewonnen door het kleinschalig woonproject voor dementerenden De Koekoek in Veenendaal. De Koekoek biedt plaats aan 39 bewoners in 6 woningen. In het gebouw is rekening gehouden met niet alleen de geestelijke beperkingen waarmee dementerenden te kampen kunnen hebben, maar ook met eventuele mobiliteits- , gehoor- en visuele problematiek. De manier waarop bijvoorbeeld meubilair is opgesteld biedt de bewoners altijd de gelegenheid om zich even vast te houden voor ondersteuning.

De open keuken betrekt de bewoners door geuren en geluiden bij het koken en nodigt ze uit, indien mogelijk, te helpen in de keuken. De toepassing van kleurenschema’s helpt de bewoners in hun oriëntatie. De huiselijke sfeer draagt bij aan het gevoel van herkenning en het zich thuis voelen in De Koekoek

De bouwaward voor care/cure gaat naar revalidatiecentrum Laurens Intermezzo Zuid in Rotterdam. De structuur van dit project symboliseert de voortgang van een succesvol revalidatieproces. Een proces dat overgaat van passief naar actief, van kalme, rustige ruimtes naar ruimtes waar volop levendigheid is. De filosofie in het ontwerp is dat in het hele gebouw mensen worden uitgenodigd om te bewegen, ook op kamerniveau. De ruime verblijfkamers met een “Frans balkon” bieden fraai uitzicht op de omgeving en grenzen alle aan het atrium; het hart van het gebouw. Het is een omgeving waarin je je welkom voelt; een omgeving die de basis vormt voor een healing environment.

De NVTG heeft in het kader van deze bouwprijs een boek uitgegeven waarin behalve het uitgebreide juryverslag ook interessante artikelen over onder andere healing environment te lezen zijn. Ook is over de bouwprijs een videopresentatie gemaakt. Deze is gepubliceerd op youtube: https://youtu.be/pI9rM3v0hWA

Voor meer informatie over het boek en de bouwprijs: www.nvtg.nl

Uitgelichte foto: Laurens Intermezzo Zuid (Foto Paula Romein)

Bron: NVTG