Medasense Biometrics Ltd. heeft een CE goedkeuring gekregen voor een nieuw monitoringssysteem voor pijn, PMD200(TM). Dit nieuwe systeem is nu beschikbaar voor artsen om hen te helpen bij het objectief meten van pijn bij patienten in de intensive care of tijdens een operatie, met name als patiënten niet in staat zijn om deze zelf te communiceren. Artsen kunnen de pijn van deze patiënten met de PMD200(TM) beter bestrijden.

Het objectief vaststellen van de hoeveelheid pijn die een persoon heeft is een uitdaging voor medici. Vooral als een patiënt niet in staat is om de pijn te beschrijven is het zeer complex. Er zijn op dit moment geen valide en objectieve pijnindicatoren die aangeraden worden voor klinisch gebruik[1] en dit maakt het moeilijk voor anesthesiologen om de pijn op een precieze wijze te kunnen stillen.

Medasense heeft de PMD200(TM) ontwikkeld om pijnbestrijding te verbeteren. De PMD200 (TM)  is een pijn monitoringssysteem gebaseerd op de gepatenteerde NOL(TM) technologie die de fysiologische reactie van patiënten op pijn meet. Het systeem is makkelijk in gebruik en bestaat uit een niet-invasieve vinger sonde die fysiologische signalen van vier verschillende sensoren verzamelt en vervolgens verschillende pijn gerelateerde fysiologische parameters berekent. De data worden vervolgens met behulp van algoritmes geanalyseerd en omgezet in een pijnscore, de Nociception Level (NOL(TM)) index waarbij 0 geen pijn is en 100 extreme pijn is.

Door gebruik te maken van dit systeem kunnen artsen, in het bijzonder operatie en IC teams, pijnbestrijding optimaliseren en personaliseren per patiënt. Door de juiste hoeveelheid pijnstillers toe te dienen kunnen complicaties worden vookomen.[2],[ 3] Veel voorkomende post-operatieve complicaties na het toedienen van opioiden zijn misselijkheid, overgeven, ademhalingsproblemen, constipatie[4] en hyperalgesie.[5] Succesvolle klinische validatie studies in vooraanstaande Europese en Canadese ziekenhuizen ondersteunen het gebruik van NOLTM in deze situaties, NOLTM kan de pijn tijdens een operatie beter beoordelen dan de momenteel gebruikte methodes.[6],[7]

Prof. dr. Albert Dahan, hoogleraar Anesthesiologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zei: “Wij bestuderen het PMD systeem al een aantal jaren, en ik verwacht dat de NOL index anesthesie gebalanceerder zal maken. We zijn nu voor het eerst in staat om pijnstillers aan te passen per patiënt. Het LUMC zal in de komende weken PMD200 systemen introduceren in de operatiekamers en in de toekomst hoop ik dat de NOL index geïntegreerd wordt in andere monitoringssystemen omdat de index belangrijke informatie levert om beslissingen te ondersteunen en mogelijk een positieve impact heeft op het herstel van de patient.”

“De Europese lancering van de PMD200 is een mijlpaal in de doorbraak van Medasense in pijn monitoring,” zei Galit Zuckerman, de oprichter en CEO van Medasense, “met onze toekomstige producten en de toepassingen die we aan het ontwikkelen zijn, heeft ons systeem op termijn het potentieel om pijnbestrijding en pijn onderzoek fundamenteel te veranderen.”

Medasense creëert op dit moment distributienetwerken om het systeem beschikbaar te maken in operatiekamers en intensive care units in Europa.

Het bedrijf doet ook onderzoek naar andere vormen van pijn, bijvoorbeeld chronische pijn waaronder langdurige rugpijn met het doel om het gebruik van NOL(TM) index voor pijnstilling te verbreden.

Bronvermelding:

1) Cowen R et al., (2015) Assessing pain objectively: the use of physiological
   markers. Anaesthesia, 70:828-847
  2) Gan TJ et al., (2014) Incidence, patient satisfaction, and perceptions pf
   post-surgical pain: Results from a US national survey. Current Medical Research and
   Opinion. 30:149-60
  3) Pogatzki-Zahn E et al., (2015) A Prospective Multicenter Study to Improve
   Postoperative Pain: Identification of Potentialities and Problems. Plos One,
   10:e0143508
  4) Benyamin R et al., (2008) Opioid Complications and Side Effects. Pain Physician:
   Opioid Special Issue. 11:S105-S120
  5) Joly V et al., (2005) Remifentanil-induced postoperative hyperalgesia and its
   prevention with small dose ketamine. Anesthesiology, 103:147-55
  6) Julien M et al., (2016) Nociception Level (NoL) index alteration after standardized
   nociceptive stimulus decreases with higher doses of remifentanil. Abstract:European
   Society of Anaesthesiology.
  7) Edry R et al., (2016) Intraoperative validation of the NOL Index, a non-invasive
   nociception monitor. Anesthesiology, 125:193-203

Foto websiteMedasense Biometrics Ltd.: PMD200
Bron:Medasense Biometrics Ltd.