In Friesland gaan twee ziekenhuizen op termijn dicht: het Antonius in Sneek en het Tjongerschans in Heerenveen. Daar komt één nieuw ziekenhuis voor terug, in Joure. Die locatie is gekozen vanwege onder meer de aanrijtijden.
De andere twee ziekenhuizen in Friesland – in Leeuwarden en Drachten – blijven wel open. Dit scenario, voorzien voor na 2030, is het resultaat van intensief overleg en samenwerking tussen de vier Friese ziekenhuizen. Daarnaast speelt er een fusie tussen de ziekenhuizen in Leeuwarden en Heerenveen, zo laten zij weten.
Onvermijdelijk
“Als je diep in mijn hart kijkt, zou ik het liefst ons ziekenhuis behouden”, zegt Anita Boreas van de medische staf in Sneek. “Het heeft grote gevolgen voor patiënten en medewerkers. Maar het kan niet anders, het personeelstekort is groot. Een kwart van de basisartsen wil er niet meer werken. Dat houden we niet niet vol”, zegt Boreas tegen Omrop Fryslân.
Scenario ziekenhuizen
In een gezamenlijk persbericht laten de Friese ziekenhuizen weten: “Vanaf oktober 2022 hebben bestuurders van de vier Friese ziekenhuizen MCL, Tjongerschans, Antonius en Nij Smellinghe, samen met de zorgverzekeraars De Friesland, Zilveren Kruis en coöperatie VGZ, scenario’s ontwikkeld voor toekomstbestendige ziekenhuiszorg in Friesland. Begin juni is na intensief overleg unaniem gekozen voor het voorkeursscenario van drie ziekenhuizen in plaats van vier; een topklinisch ziekenhuis in Leeuwarden, Nij Smellinghe in Drachten en een nieuw te bouwen ziekenhuis in Joure, waar de ziekenhuislocaties van Antonius en Tjongerschans dan in opgaan. Dit scenario wordt de komende tijd verder onderzocht op haalbaarheid. Het gaat om een plan voor de lange termijn. Het realiseren ervan duurt zeker tot 2030 en verder”
Aantrekkelijk blijven
Door van vier naar drie ziekenhuizen te gaan en intensief samen te werken in plaats van te concurreren, zijn de bestuurders ervan overtuigd dat het mogelijk is om drie volwaardige ziekenhuizen met spoedeisende hulp, intensive care en (acute) geboortezorg overeind te houden. Ook gaan de ziekenhuizen er van uit dat mensen en middelen beter kunnen worden ingezet in drie dan in vier ziekenhuizen. “Dat helpt om de personeelstekorten tegen te gaan en zorgt ervoor dat het werk voor medewerkers en zorgprofessionals ook aantrekkelijk blijft.”
Ingrijpend
De bestuurders zijn zich ervan bewust dat dit scenario heel ingrijpend is voor met name veel betrokkenen in Sneek en Heerenveen, zowel binnen als buiten de ziekenhuizen. In het plan raken Sneek en Heerenveen ‘hun’ ziekenhuis kwijt en zal een aantal patiënten verder moeten reizen. Dat geldt ook voor medewerkers, die nu in deze ziekenhuizen werken. Voor weer anderen, bijvoorbeeld voor mensen uit de Noordoostpolder en Urk, komt het ziekenhuis wat dichterbij. Wat alle gevolgen zijn, moet nog goed worden onderzocht. Z Sneek is over tien jaar aan nieuwe huisvesting toe, maar dat geldt niet voor Heerenveen. Dat betekent bijvoorbeeld dat aan het afstoten van het ziekenhuisgebouw in Heerenveen veel hogere kosten zijn verbonden.
Fusie: toestemmingen nodig
Op dit moment spelen ook andere ontwikkelingen. Het MCL en Tjongerschans zitten in een fusietraject, los van het lange-termijnscenario. Om het scenario van vier naar drie ziekenhuizen mogelijk te maken, zullen als volgende stap Antonius en de nieuwe ziekenhuiscombinatie MCL-Tjongerschans moeten fuseren. Daarvoor is na het te doorlopen besluitvormingstraject in de betrokken ziekenhuizen wel toestemming van onder andere de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nodig. E
Bron: Persbericht / Omrop Fryslân / NOS