Voor het tweede kwartaal op rij blijft het aantal openstaande vacatures in Nederland ongekend hoog: boven de 400.000. Zo’n 10 procent daarvan, 40.700 vacatures zijn beschikbaar binnen zorg en welzijn. Dit is het hoogste aantal ooit, aldus het UWV.

Het aantal vacatures groeide met 44 procent, maar er waren minder mensen met een WW-uitkering en dus minder mensen om de vrije banen in te vullen. De arbeidskrapte in het tweede kwartaal was dubbel zo groot als in het tweede kwartaal van 2021.

Omgekeerde wereld

“Lange tijd heeft de economie de arbeidsmarkt bepaald. Nu de krapte op de arbeidsmarkt zulke extreme vormen heeft aangenomen lijkt die relatie deels omgedraaid” aldus Frank Verduijn, arbeidsmarktadviseur van UWV. “In alle sectoren hebben bedrijven en organisaties inmiddels last van personeelstekorten. Dit heeft een nadelig effect op de economische groei. Om nog maar te zwijgen van voorzieningen als zorg en onderwijs, die door de aanhoudende tekorten aan verpleegkundigen en docenten meer en meer onder druk komen te staan.”

Anders kijken naar kandidaten

Verduijn: “Naarmate het aanbod van beschikbare kandidaten opdroogt wordt het vasthouden en doorontwikkelen van bestaand personeel steeds belangrijker. Dat kan bijvoorbeeld door voldoende ontwikkeling en uitdaging te bieden, maar ook aandacht voor vitaliteit, werkomstandigheden, werktijden en werkdruk zijn essentieel om medewerkers te binden en boeien. Daarnaast dienen werkgevers anders te kijken naar kandidaten. Een kandidaat die op het eerste oog misschien niet geschikt lijkt is door middel van extra inspanning of omscholing misschien toch geschikt te maken.”

Bron: UWV