Foto: Mart Production / Pexels.com

Junglemap geeft de zorgmedewerkers van Merem Medische Revalidatie hele korte trainingen over digitale veiligheid en privacy. Dit soort trainingen kan helpen om waakzaamheid en alertheid bij zorgverleners te verhogen en veiligheid van digitale systemen en privégegevens van cliënten beter te beschermen.

Mensen realiseren zich nog onvoldoende dat zij in de meeste gevallen het toegangsdeurtje van kwaadwillenden zijn, zeggen Merem Medische Revalidatie en het Noorse trainingsbedrijf Junglemap in een gezamenlijk persbericht. Grote hacks en ransomwareaanvallen beginnen vaak met bijvoorbeeld met een phishing e-mail of een berichtje met een kwaadaardig linkje op social media. Dit maakt het nóg belangrijker om awareness als een doorlopend proces te zien en niet als een eenmalig iets, zo stellen zij.

Kort en laagdrempelig

Merem Medische Revalidatie maakt als eerste revalidatie- en kenniscentrum in Nederland maken gebruik van de wetenschappelijk onderbouwde NanoLearning methode van Junglemap. Belangrijke onderwerpen op het gebied van privacy en informatiebeveiliging zijn laagdrempelig te volgen omdat ze kort maar krachtig zijn. Eerder deze maand is de eerste NanoLes verstuurd naar alle medewerkers.

Gegevensbescherming

In januari startte Merem met de twee tot drie minuten durende lessen over privacy en informatiebeveiliging voor alle medewerkers. “Het is ontzettend belangrijk en daarnaast een wettelijke verplichting om zorgvuldig met persoonsgegevens van onze medewerkers, patiënten en anderen om te gaan. Deze persoonsgegevens moeten onder meer goed beveiligd zijn”, zegt Charlotte Straus, functionaris gegevensbescherming bij Merem. Elke drie weken ontvangen alle medewerkers een korte nieuwe digitale les, waarin telkens één onderwerp wordt behandeld. Dit gaat bijvoorbeeld over het instellen van meerstapsverificatie, hoe je een sterk wachtwoord maakt of waar je een verdachte link in een e-mail kan melden. Er hoeft niet te worden ingelogd om de les te openen. Zo kunnen de medewerkers op een zeer laagdrempelige manier de lessen volgen. Na elke vijf lessen is er een kennistest, die dient ter evaluatie van de voorgaande lessen en als test of de kennis is blijven hangen. Door deze korte quiz staat de medewerker weer even stil bij de eerdere onderwerpen die aan de orde zijn geweest. Leren is per slot van rekening een proces en geen eenmalige activiteit. Wanneer er een onjuist antwoord is gegeven, kan de medewerker de test gewoon nog een keer doen.

Gevoelige gegevens

Junglemap, het bedrijf achter de NanoLearning methode, is blij Merem te verwelkomen. “Privacy en informatiebeveiliging zijn het hele jaar door belangrijk, juist in de zorg waar veel bijzondere persoonsgegevens van ons allemaal worden verwerkt”, zegt Arno van den Hof, algemeen directeur bij Junglemap Benelux.

Lessen spreiden

Het is belangrijk de lessen te spreiden over het hele jaar en niet alle informatie proberen over te brengen in één grote cursusdag of uren durende training. “Wij mensen vergeten wat we in de training hebben geleerd. Na drie dagen kunnen we nog maar 80% reproduceren, na anderhalve week nog maar 50% en na enkele maanden kunnen we nog maar een of twee onderwerpen terughalen. Met NanoLearning doorbreken we deze vergeetcurve”, aldus Van den Hof. De lessen zijn verplicht gesteld voor alle medewerkers van Merem. Daarmee voldoen zij aan de gestelde eisen voor de NEN7510, een norm die geldt binnen de gezondheidszorg.

Bron: Persbericht