Welke hartpatiënten ontwikkelen in de jaren na hun infarct hartritmestoornissen? Onderzoekers van het Catharina Hart- en Vaatcentrum proberen hier een antwoord te vinden met behulp van artificiële intelligentie (AI).
Onderzoekers van het COMBAT-VT-project ontwikkelen aan de hand van big data en AI een patiënt-specifiek model. Dit model moet de cardioloog helpen bepalen hoeveel kans een patiënt heeft op de ontwikkeling van hartritmestoornissen en welke behandeling (zoals een implanteerbare defibrillator of katheter-ablatie) het beste aansluit.
Geen specifieke dataset
In het project wordt er geen specifieke dataset samengesteld. Onderzoekers kijken per patiënt naar beschikbare data waarmee ze modellen kunnen ontwikkelen. Denk aan radiologische beelden, ECG’s en metingen en gegevens uit het patiëntdossier. Het vinden van nieuwe combinaties van factoren moet de onderzoekers uiteindelijk een beter beeld van de patiënt geven, zodat het mogelijk is om per patiënt de beste behandeling te adviseren.
Uitlegbare AI
De onderzoekers vinden het belangrijk dat de AI-algoritmes uitlegbaar werken zodat het valt aan te geven waarom een patiënt een verhoogde kans heeft op deze potentieel levensbedreigende ritmestoornissen. Uitlegbaarheid van de AI-algoritmes is essentieel voor het vertrouwen van patiënten en artsen in het model.
Nieuwe eisen aan privacy
COMBAT-VT is een omvangrijk project. Daarom zijn de onderzoekers eerst gestart met een pilot waarin ze antwoord zoeken op de vraag hoe ze op een juiste manier aan zoveel data komen. Dit stelt namelijk nieuwe eisen aan privacy en regelgeving.
Data donorschap
Grote aantallen patiënten betekent dat er een nieuwe manier van patiënt-inclusie moet komen. Het includeren van de eerste 50 patiënten in deze pilot kost ondertussen al meer dan 100 dagen. Daarom maken de onderzoekers zich sterk voor ‘data donorschap’. Dat houdt in dat patiënten aan het begin van hun behandeling om toestemming wordt gevraagd om al hun data gedurende het hele proces te delen.
Big data
De huidige data-infrastructuur van ziekenhuizen is niet ingericht op dit soort modern onderzoek, waarbij grote aantallen data opgespoord, geordend en voor onderzoek bewaard worden. De onderzoekers hebben inmiddels al veel geleerd hoe ze dit zo goed mogelijk kunnen doen. Deze nieuwe inzichten gaan hen helpen om in de toekomst big data-onderzoek sneller te kunnen uitvoeren.
Onderzoek
Het onderzoek staat onder leiding van cardioloog prof. dr. Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis en onderzoeker prof. dr. Frans van de Vosse van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Voor meer informatie, zie https://www.combatvt.nl.