OrCam Technologies lanceert de OrCam MyEye 2.0. De OrCam MyEye leest gedrukte en digitale tekst realtime voor, denk aan kranten, boeken, menukaarten, straatborden, geldbiljetten, productetiketten en het scherm van computers en smartphones. Ook gezichten kunnen worden herkend. De OrCam MyEye’s 2.0 reageert intuïtief op simpele handgebaren en heeft daarnaast ook een touch bar aan de zijkant van het device. Met de OrCam MyEye 2.0 kan verder weg gezien worden en kleinere tekst gelezen. En dat zelfs in volledige duisternis dankzij de ingebouwde ledverlichting die automatisch aangaat als het donker is.

“Met de OrCam MyEye ben ik in staat om zelf vakliteratuur te lezen in plaats van dat deze voorgelezen wordt of dat ik deze in braille lees. Dit geeft mij als zelfstandig ondernemer heel veel vrijheid en onafhankelijkheid. Ik ben zelfs van plan om groepstherapie te gaan geven. Met behulp van de OrCam MyEye kan ik namelijk heel eenvoudig de gezichten herkennen van mijn cliënten in plaats van dat ik alleen op mijn gehoor afga; iets dat heel vermoeiend is. Ik kan mijn energie dus weer steken in mijn vak!” aldus Lidwien Cornelissen, psychotherapeute.

 

Alle hulpmiddelen van OrCam Technologies zijn licht van gewicht, hebben een compact design en zijn ideaal voor gebruik tijdens het werk, thuis of onderweg. De devices maken heel snel een foto en lezen realtime de tekst voor die u aanwijst: vakliteratuur, kranten, boeken, restaurantmenu’s, etiketten op producten, tekst op informatieborden en bankbiljetten. Zelfs de digitale tekst op het scherm van een computer of smartphone. Ook kunnen producten in de supermarkt aan de hand van de streepjescode herkend worden of gezichten herkend.

 

Naast de reeds bestaande functionaliteiten, is de next-generation OrCam MyEye 2.0-device op veel vlakken verder geïnnoveerd:

 

  • Draadloze head unit
  • Uitermate klein formaat – weegt slechts 22,5 gram
  • Kan verder zien, leest kleinere tekst, werkt ook in volledige duisternis door ingebouwde verlichting
  • Automatische software updates via het door de gebruiker gekozen wifikanaal
  • Beschikbaar in vele talen, waaronder uiteraard het Nederlands

 

“Het is onze missie om blinden, slechtzienden en mensen met leesproblemen, zoals dyslexie of vermoeidheid bij het lezen, te helpen studeren, werken en leven met een hoge mate van onafhankelijkheid”, aldus Ziv Aviram, medeoprichter, topman en CEO van OrCam. “We willen de levenskwaliteit en onafhankelijkheid van onze gebruikers verbeteren waar mogelijk. Daarom gaan we bij OrCam door met het verder innoveren van onze baanbrekende technologie voor kunstmatig zicht. We willen mensen echt helpen.”

 

Baanbrekende technologie
De OrCam MyEye 2.0 is draadloos, lichtgewicht en compact, net zo klein als een vinger. Het apparaat leest gedrukte en digitale tekst meteen voor: kranten, boeken, menukaarten, straatborden, productetiketten en het scherm van computers en smartphones. Ook gezichten kunnen worden herkend door de OrCam MyEye 2.0. De identificatie van consumentenproducten, kleuren en bankbiljetten geeft een grote mate van onafhankelijkheid. De OrCam MyEye 2.0 maakt gebruik van baanbrekende ondersteunende technologie en is het resultaat van intensieve Research & Development door hele vakkundige professionals op het gebied van computer vision en machine learning. Dankzij deze vernieuwende technologie heeft de OrCam MyEye 2.0 dan ook niet voor niets tijdens de CES 2018 de Innovation Award in de categorie Accessible Tech gewonnen en de Last Gadget Standing gewonnen.

 

Professor Amnon Shashua, medeoprichter, voorzitter en CTO: “Duizenden mensen over de hele wereld gebruiken nu de technologie van OrCam in hun dagelijkse leven voor werk, studie en vrije tijd. Met de tweede generatie OrCam MyEye 2.0 zijn er nog vele duizenden anderen die het revolutionaire apparaat kunnen gaan gebruiken.”

 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is meer dan 3 procent van de wereldbevolking blind of slechtziend. Uit een recente enquête onder de Amerikaanse bevolking bleek dat bijna 7,5 miljoen Amerikanen kampen met een visuele beperking. Volgens het Amerikaanse National Eye Institute van de National Institutes of Health zijn er in 2050 in de Verenigde Staten meer dan 8 miljoen blinden en slechtzienden. In Nederland zijn er ongeveer 345.000 blinden en slechtzienden, maar dit aantal stijgt helaas. In 2020 zullen er naar schatting zo’n 380.000* mensen een visuele beperking zijn (bron: Bartiméus).

Bron: OrCam Technologies