Het Borstcentrum van het Deventer Ziekenhuis is beloond met het Europees borstkankercertificaat van Eusoma, de toonaangevende internationale organisatie op het gebied van borstkanker. Het Deventer Ziekenhuis is het tweede Nederlandse ziekenhuis dat deze erkenning krijgt.

 

Eusoma legt op een hoog niveau (Europese) kwaliteitsrichtlijnen vast voor zorg aan patiënten met borstkanker. Deze internationale benchmark wordt daarom ook wel gezien als de ‘Michelin-ster’ voor de borstkankerzorg. In Europa zijn er ‘slechts’ 34 instellingen die deze erkenning in handen hebben. In Nederland heeft alleen het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven het certificaat. De zorg is nu zo georganiseerd dat vrouwen binnen 24 uur na bezoek aan hun huisarts terechtkunnen in het Borstcentrum. Daarna kunnen ze binnen een dag rekenen op een heldere diagnose én een behandelplan.

 

“De kwaliteit en organisatie van onze zorg zijn tijdens meerdere inspecties kritisch tegen het licht gehouden”, aldus bestuursvoorzitter Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis. “Dat is gedaan door borstkankerspecialisten uit heel Europa. Er is daarbij vooral gekeken of je de wensen van de patiënt echt centraal stelt en of je kunt rekenen op de allerhoogste kwaliteit in borstkankerzorg. Dat moet je echt kunnen bewijzen. Niet alleen in getallen, je moet het laten zien.”

 

De bestuursvoorzitter is blij met de erkenning. “Dit is heel speciaal, het maakt me trots op het team. Maar uiteindelijk is het natuurlijk vooral van belang voor onze patiënten. Die kunnen zeker zijn van een excellente zorgkwaliteit. Zo worden alle uitkomsten van borstkankerbehandeling gecontroleerd en passen we ons behandelbeleid continu aan op nieuwe inzichten en feedback van onze patiënten. Wat ik vooral van belang vind, is dat we snel voor duidelijkheid zorgen, een scherpe eis van Eusoma. Met name omdat we merken dat patiënten – als er een vermoeden op borstkanker is – vaak angstig en onzeker zijn.”
Het Borstcentrum van het Deventer Ziekenhuis is in 2016 opgericht en behandelt vrouwen in  de wijde regio Salland. Per jaar ontvangt het centrum circa 1300 vrouwen met een verdenking op borstkanker. Meer info op www.dz.nl/borstcentrum

Bron: Deventer Ziekenhuis