Recent is NEN-EN-ISO 10535:2021 gepubliceerd. Deze norm is bedoeld om de kwaliteit en veiligheid van patiëntentilliften te waarborgen. Desondanks is er nog ruimte om de veiligheid en kwaliteit verder te verhogen. Hiervoor wil NEN een ‘Nederlands Technische Afspraak’ (NTA) gaan ontwikkelen. Meld u nu aan om mee te doen!
Volgens NEN-EN-ISO 10535:2021 dient de fabrikant de gehele combinatie van tilbanden met clips te testen in de meest nadelige stand van de tillift. In de norm staat echter niets beschreven over de bevestiging aan het juk zelf. Dit is waar fabrikanten vrij in zijn om deze naar eigen inzicht te ontwerpen. Er staat in de norm wel omschreven dat het ophangpunt op een zodanige manier ontworpen moet worden dat de tilband niet los mag komen bij beoogd gebruik.
Kans op onveilige situaties door eigen combinaties
In praktijk worden verschillende combinaties tussen tilliften en tilbanden gebruikt. In de meeste gebruikershandleidingen ofwel, Instructions for Use (IFU’s) van fabrikanten staat voor welke tilband de lift geschikt is. Het probleem is echter dat tilbanden een vervangingsmarkt vormen, waardoor er naar verloop van tijd combinaties kunnen ontstaan die nooit getest zijn en daarom niet wenselijk zijn.
Daarnaast zijn er veel fabrikanten van tilbanden die niet gelijk de beschikking hebben over actueel en volledig inzicht in de ontwikkelingen van een specifieke tillift. Hierdoor ontstaat er een verscheidenheid van tilliften en tilbanden in de Nederlandse markt, met als risico dat er combinaties worden gebruikt die onveilig kunnen zijn.
Val- en tilincidenten
Dat het potentieel om een groot veiligheidsrisico gaat, blijkt onder andere uit het aantal gerapporteerde val- en tilincidenten in de verpleeghuis- en thuiszorg. Zo ging het in 2019 om 44% van alle fysieke incidenten. In 2020 was dat aandeel gegroeid naar 45%. met val of tilincident zijn 44,4 % (2019) en 45% (2020). In de gehandicaptenzorg is in voorgaande jaren eveneens een stijging te zien van dergelijke calamiteiten: van respectievelijk 18,9% (2018) naar 26,1% (2019).
NTA kan voor grotere veiligheid zorgen
De normcommissie Patiëntentilliften en hygiënehulpmiddelen is van plan om een Nederlands Technische Afspraak (NTA) op te stellen om de afmetingen van deze ophanging te standaardiseren voor meer uniformiteit. Dit heeft als doel dat er minder onveilige situaties ontstaan bij het gebruik van verschillende tilbanden in combinatie met verschillende clips.
De tilbanden worden opgehangen aan een clipophanging in de vorm van een zogenaamde. paddenstoel. De dimensies van deze clipbevestiging zijn niet vastgelegd en daardoor is er in de praktijk een variatie van verschillende bevestigingen. Door de verschillende afmetingen en vormen kan het voorkomen dat bepaalde clips niet juist aan het juk van de tillift kunnen worden bevestigd.
De standaardisatie van de clipbevestiging zorgt er voor dat de clips dan altijd aan het juk zijn te bevestigen. Dit betekent overigens niet dat alle tilbanden hierdoor automatisch veilig te gebruiken zijn in combinatie met alle liften. Daarvoor is er nog steeds een compatibiliteitscheck benodigd. De uniformiteit van de clipbevestiging zou dus een stap in de goede richting zijn voor veilig gebruik van tilbanden in de zorg.
Verantwoordelijkheid bij koper
NEN-EN-ISO 10535:2021, maar ook de Europese Medical Device Regulation 2017/745, geeft aan dat de kopende organisatie van de transferhulpmiddelen verantwoordelijk is voor deze combinatie. De organisatie kan de risico analyse doen door te volgen wat er in de fabrikanten handleiding van het apparaat staat (IFU). Een andere mogelijkheid is het opvragen van documentatie over compatibiliteit bij de fabrikant of groothandel. Tevens kan de kopende organisatie zelf compatibiliteitstesten uitvoeren.
Meewerken?
De normcommissie ‘Patiëntentilliften en hygiënehulpmiddelen’ vraagt belanghebbende partijen om mee te werken aan deze NTA-ontwikkeling. U kunt tot uiterlijk 14 oktober u interesse kenbaar maken door contact op te nemen met Evelyn Noordam-Haagmans.
Bron: Persbericht