TechniCareSystems introduceert de Nascentia. De Nascentia is het eerste echte baar- en verpleegbed in één ter wereld.

Normaal gesproken moet een vrouw voor en na de bevalling wisselen tussen verpleegbed en baarbed, maar doordat de Nascentia uit twee delen bestaat en verschuifbare beensteunen heeft, is dit niet meer nodig. Dit is niet alleen prettiger voor de patiënt en voor het verplegende personeel, maar bespaart ook ruimte en kosten voor het ziekenhuis.

nascentia2

De Nascentia bestaat uit twee gekoppelde delen en is daardoor verlos- en kraambed in één. Wanneer een zwangere vrouw in het ziekenhuis wordt opgenomen, wordt de Nascentia als verpleegbed gebruikt, totdat de bevalling daadwerkelijk begint. Dan wordt het dwarsbed losgekoppeld en kunnen door middel van geleidingen de beensteunen onder het bed uitgeschoven worden. Met de Nascentia hoeft de vrouw niet meer over te stappen in een ander bed en hoeft de verpleging geen bedden meer over de afdeling te verhuizen.

Comfort
TechniCareSystems stelde bij de ontwikkeling van het bed steeds het comfort van de moeder en de zorgverlener centraal. De huidige verlosbedden worden vaak ook gebruikt als verpleegbed, maar missen comfort. Het nieuwe baarbed zorgt ervoor dat vrouwen in hetzelfde bed kunnen verblijven, zowel tijdens de bevalling als tijdens de kraamtijd, zonder dat ze aan comfort hoeven in te leveren. De beensteunen zijn zo eenvoudig onder het bed vandaan te schuiven, dat dit pas hoeft op het moment dat ze daadwerkelijk nodig zijn. Tot die tijd kunnen artsen en verplegers gemakkelijk bij de patiënt.

Het bed is in zijn geheel elektrisch in hoogte verstelbaar. Het voeteneinde en hoofdeinde kunnen eveneens afzonderlijk elektrisch versteld worden. Daardoor kan het dwarsbed tijdens de bevalling tevens dienen als zitplaats voor de zorgverlener of gebruikt worden voor bijvoorbeeld een hurkbevalling. De juiste hoogte van het dwarsbed is eenvoudig in te stellen dankzij de elektronische bediening. Doordat het bedgedeelte van de patiënt op meerdere manieren verstelbaar is, kan de vrouw in verschillende houdingen bevallen.

Dankzij het nieuwe baarbed hoeft de patiënt vlak voor en vlak na de bevalling niet meer verplaatst te worden door het verplegend personeel. Zelfs wanneer een OK nodig is, kan de patiënt in het Nascentia-bed blijven liggen, doordat het bed eenvoudig naar de OK kan worden gereden.

Ruimtebesparing
Ziekenhuizen besparen veel ruimte, doordat de patiënt gedurende de gehele ziekenhuisopname in hetzelfde bed kan blijven liggen. Het ziekenhuis hoeft minder bedden aan te schaffen en er is geen extra bergruimte nodig voor de ongebruikte bedden.

Ontwikkelingsproces
Arjan van de Voorde, directeur van TechniCareSystems: “Eind 2013 vernam ik dat het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) in Amsterdam een nieuw soort bed zocht voor het Anna Paviljoen, het nieuwe moeder- en kindcentrum van het OLVG. In overleg met het OLVG ontwikkelden we toen de Nascentia. We hadden al eerder een ziekenhuisbed ontwikkeld en bezaten daardoor het patent op de software die hiervoor nodig was.”

Beensteunen
Een belangrijk onderdeel van het innovatieve bed zijn de beensteunen. “Zolang de bevalling nog niet begonnen is, zitten de beensteunen eigenlijk alleen maar in de weg. Daarom hebben we gekozen voor beensteunen die met een lineaire oplossing onder het bed kunnen verdwijnen”, legt van de Voorde uit.

André de Jong, vertegenwoordiger van Rollon BV: “Toen we in 2014 bij dit project betrokken werden, hebben we samen gekeken welk lineair systeem van Rollon het meest geschikt was voor deze oplossing. Vanwege de grote krachten die tijdens een bevalling op de steunen worden uitgeoefend, hebben we voor de Easy-Slide-rail gekozen. Deze geleiding beschikt over een slider binnen in de rail, waardoor de geleiding bestand is tegen grote krachten vanuit meerdere richtingen. Bovendien is de inbouwruimte van de rail beperkt. Voor de zijverstelling hebben we gekozen voor Monorails. Door deze gepaard te bevestigen, blijft het formaat compact. We vinden het bijzonder dat onze producten zo’n belangrijke rol spelen in dit speciale bed.”