Boven – Header
Boven – Header

Nederlandse SkinVision gaat Britten helpen bij de vroegtijdige herkenning van huidkanker

SkinVision, de app die mensen in staat stelt om zelf hun huid te controleren op tekenen van huidkanker, is geselecteerd voor het gerenommeerde Innovation Accelerator programma van de NHS, de publieke gezondheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk. Het doel van dit programma is om SkinVision te implementeren binnen de NHS en zo beschikbaar te stellen aan alle 65 miljoen inwoners.

Net als in Nederland krijgt 1 op de 5 Britten een vorm van huidkanker in hun leven. Het is de meest voorkomende vorm van kanker en de incidentie neemt nog steeds toe. Slechts 3% van de mensen die tot de risicogroep behoren vindt de nodige zorg in het zorgsysteem. SkinVision werkt ook samen met zorgverzekeraars, zoals CZ in Nederland, aan betere zorg.

Niet eenvoudig

Het tijdig herkennen van huidkanker is niet eenvoudig. Maar juist wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt herkend, is het vaak goed en snel te behandelen. Met meer dan 159.000 gevallen van huidkanker per jaar en evenveel dermatologen als in Nederland, op vier maal zoveel mensen, maakt dat de druk op het zorgsysteem nijpend is voor de NHS. Een partnership met SkinVision moet verlichting brengen voor huisartsen door de service en de app gratis beschikbaar stellen voor hun patiënten.

Met de app kan men zelf de huid monitoren door foto’s van de plek te maken met de smartphone. Binnen 30 seconden volgt een risico-indicatie of deze huidplek als verdacht wordt herkend op het niveau van een gespecialiseerde dermatoloog. Het machine learning algoritme analyseert miljoenen foto’s op overeenkomsten die voorkomen bij de verschillende vormen van huidkanker (zoals kleuren, asymmetrie, grootte en onregelmatige randen). Bij een beoordeling met een hoog risico,, of wanneer de dermatologen een reden zien voor een doktersbezoek, dan neemt SkinVision binnen 48 uur contact op voor een advies over te nemen vervolgstappen.

Trots

Erik de Heus, CEO van SkinVision, “We zijn enorm trots dat wij als Nederlands bedrijf de NHS in het Verenigd Koninkrijk kunnen ondersteunen. Dankzij dit programma kunnen we veel levens redden en tegelijkertijd de druk op zorgsysteem verlichten en kosten besparen.”

“Sinds afgelopen jaar werken we nauw samen met zorgverzekeraar CZ om onze dienst te integreren in het Nederlandse zorgsysteem. Het harde werken heeft zich uitbetaald, internationaal worden we nu zelfs gezien als een best practise van toepassing van machine learning in de zorg. We klaar voor de verdere uitrol van onze service.”

“Studies tonen aan dat 70% van de huisartsbezoeken voor een verdachte huidplek onnodig blijkt te zijn. Wij willen dit percentage drastisch terugbrengen, zodat de werkdruk op huisartsen wordt verlicht en zij meer tijd met patiënten kunnen doorbrengen. Daarnaast zorgen we dat de gebruikers die een verhoogd risico hebben op tijd, wanneer huidkanker nog eenvoudig te behandelen is, de juiste zorg vinden. De gerealiseerde kostenbesparingen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om nieuwe therapieën, zoals immunotherapie, voor complexe huidkanker gevallen te financieren.”

Professor Stephen Powis, NHS Medical Director, said: “The NHS Long Term Plan puts the latest technology and innovation at the heart of people’s care and the future of our health service.

“Right across the NHS patients are benefitting from world-beating innovations, spread as part of this programme, and now even more patients will be supported by new tools like the app which uses AI to help identify skin cancer, puts people in control of their care and enables them to get treatment as quickly as possible.”

Sinds de start van het programma in 2015 heeft de NHS Innovation Accelerator 37 innovaties geïmplementeerd bij meer dan 1.700 locaties. SkinVision is het enige niet Britse bedrijf geselecteerd voor de Accelerator dit jaar.

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...