Op 22 en 23 oktober vindt in Almere de eerste internationale conferentie plaats over sociale robots in therapie en educatie.
New Friends 2015 brengt wetenschappers, studenten, ontwikkelaars en professionals uit zorg en welzijn, techniek, ICT en educatie uit de hele wereld bij elkaar. U bent van harte uitgenodigd om de conferentie bij te wonen.
De conferentie wordt georganiseerd door een internationaal consortium van universiteiten en hogescholen. Onder meer Technische Universiteit Delft, Vrije Universiteit Brussel, Tufts University Boston en LaSalle University Barcelona, onder leiding van Lectoraat Robotica van Windesheim Flevoland.
De vraag of we therapeutische robots willen in onze maatschappij, is al lang niet meer aan de orde. Sociale robots zijn nu al een onmisbaar therapeutisch instrument. Er komen steeds meer projecten waarin de therapeutische robots met succes worden ingezet voor groepen met bijzondere behoeften, zoals kinderen met autisme, mensen met dementie en kinderen in het ziekenhuis.
Crossovers
Het is echter tijd voor een volgende stap. New Friends 2015 is de eerste brede conferentie waarbij wetenschap en praktijk elkaar ontmoeten. Er wordt een setting gecreëerd waarin wetenschappers, ontwikkelaars en gebruikers met elkaar in contact komen, informatie uitwisselen en nieuwe mogelijkheden toetsen. Deze ontmoetingen moeten leiden tot de ontwikkeling van meer educatieve programma’s, therapeutische werkvormen en interventiemethodieken met en voor zorgrobots. Op het programma staan productdemonstraties, workshops en bedrijfspresentaties. Onder meer de makers van de eerste humanoïde zorgrobot ZORA (QMBT) zijn aanwezig.
Sprekers
Keynote sprekers zijn specialisten op het raakvlak van psychologie en robottechniek: Professor Dr. Vanessa Evers van Universiteit Twente en Professor Dr. Matthias Scheutz van Tufts University in Boston nemen de bezoeker mee op een interessante reis door Roboticaland waarin ook de morele kant van de techniek aandacht krijgt. Daarnaast is er aandacht voor ervaringen met het werken met robots voor specifieke doelgroepen.
Bijwonen?
De opening op donderdag 22 oktober vindt om 9:00 uur plaats in Utopolis (Forum 16, Almere), waarna Vanessa Evers als keynote speaker aan het woord komt. Het gezelschap verplaatst zich vervolgens naar Windesheim Flevoland (Hospitaaldreef 5, Almere), waar de oral sessions, bedrijfspresentaties en workshops plaatsvinden.
Kijk voor het volledige programma op http://newfriends2015.org/

Foto: Vanessa Evers (fotofraaf Gijs van Ouwerkerk)