Boven – Header
Boven – Header
Boven – Header

NIAZ JAARPRIJS 2020 voor Bravis Ziekenhuis

Ziekenhuis Bravis heeft de NIAZ Jaarprijs 2020 gewonnen met het initiatief MedGezel. De tweede prijs was voor Ziekenhuis Geel, de derde voor OLVG. Tijdens een spannende finale beoordeelde een jury van cliënten en patiënten de presentaties van 10 finalisten. Het thema was ‘Persoonsgerichte Zorg; zorg met de professional in de lead en de patiënt als partner.’

De NIAZ Jaarprijs zet de schijnwerpers op initiatieven die de zorg blijvend verbeteren, want goede voorbeelden verdienen een podium. Vanwege de COVID-19-crisis vond de finale digitaal plaats. De 10 finalisten stuurden een filmpje in over hun initiatief. De jury, bestaande uit patiëntvertegenwoordigers uit Nederland en Vlaanderen, beoordeelde deze en stelde de deelnemers via videoconferentie nog een groot aantal vragen.

 

Top 3

Dr. Ellen Joan van Vliet, bestuurder van het NIAZ, maakte de Top 3 van de jury bekend. Winnaar was het Bravis Ziekenhuis. “Samen beslissen, door samen te luisteren: Bravis zet toekomstige dokters in als ‘MedGezel’, coach van de patiënt. Zij leren zo hoe patiënten hun beslissingen maken en de patiënt krijgt de ondersteuning van een deskundige stem en oren, om een goede beslissing te kunnen maken.”

De tweede plaats was voor Ziekenhuis Geel. “Dit algemeen ziekenhuis heeft zorg aan verslaafden mogelijk gemaakt door de inzet van gestabiliseerde verslaafden. Deze ervaringsdeskundigen helpen verslaafden aan bed en zorgen zo voor het verschil, voor de verslaafde patiënt én zijn omgeving.”

De derde prijs ging naar ‘OLVG driehoog-achter! Oncologische zorg thuis’. Van Vliet: “OLVG draait de rollen om. Normaal is de patiënt te gast in het ziekenhuis. Maar als jouw leven door een ernstige ziekte op zijn kop staat, is het erg fijn als de verpleegkundige bij jou thuis komt: daar heb jíj de regie. Zo is de patiënt in de lead en de professional zijn partner.”

 

47 initiatieven

Zorg die elke dag nóg weer een beetje beter wordt: daar gaat het om bij de NIAZ Jaarprijs! Iedere zorginstelling heeft voorbeelden van verbeteringen die in de praktijk bijdragen aan een hogere kwaliteit van zorg. Door die te delen, leren zorginstellingen van elkaar. Voor de NIAZ Jaarprijs 2020 stuurden 47 zorginstellingen een voorbeeld in, waarop in de voorrondes bijna 26.000 stemmen zijn uitgebracht. Het NIAZ is trots op alle deelnemers.

Kijk mee

Ook benieuwd naar de voorbeelden?

 

Alle 10 finalisten en hun initiatieven (alfabetische volgorde)

  • Bravis Ziekenhuis – Project Bravis MedGezel
  • Deventer Ziekenhuis – Comfort Talk: woorden als medicijn
  • Erasmus MC – Patiënteninformatiecentrum Oncologie (PATIO)
  • ETZ – IC Café
  • L.V. van Lourdes Ziekenhuis – Familiegerichte zorg: de koesterende ouder als partner
  • OLVG – OLVG driehoog-achter! Oncologische zorg thuis
  • Universitair Ziekenhuis Gent – Lekker eigenhandig: kookboek voor éénhandig koken
  • ZGT – Samen sneller en beter voor jonge kinderen met complexe meervoudige ontwikkelingsproblematiek
  • Ziekenhuis Geel – Gestabiliseerde verslaafden helpen verslaafden aan bed in een algemeen ziekenhuis
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei – Nadenken over behandelkeuzes op de poli: samen beslissen over passende zorg.

 

 

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...