Na anderhalf jaar van bouwen is recent het nieuwe OK-complex van St Jansdal in gebruik genomen. Hiermee is het eerste deel van het bouwtraject afgerond.

Het grootschalige bouwtraject was nodig om te zorgen dat St Jansdal in de toekomst kan voldoen aan de wensen en eisen voor alle typen operaties. Er zijn zes nieuwe operatiekamers en een Centrale Sterilisatieafdeling (CSA) gebouwd boven op de Spoedeisende Hulp en de huisartsenpost.

Stressreductie
Bij het interieurontwerp stond de missie van het St Jansdal centraal: ‘Met liefde en compassie de beste zorg verlenen in een helende omgeving’. Stressreductie bij patiënten was een belangrijk uitgangspunt bij het bepalen van het interieur. Hoofd Operatieafdeling Gea Rozenberg: “Het moest een weerspiegeling worden van onze ambitie: ontvankelijk, warm, veilig, herkenbaar, sprankelend, fris en rust. Bij het ontwerp is er rekening mee gehouden dat er zoveel mogelijk daglicht het complex binnen kan komen.”

Innovatief luchtbehandeling systeem
Een grote verbetering in het nieuwe OK-complex is het luchtbehandeling systeem Opragon. Bouwmanager Ed Bakker: “Het hele complex is voorzien van dit innovatieve systeem. Het systeem zorgt voor een optimale hygiëne en een optimale werkplek. De gehele operatiekamer geldt als ‘schoon gebied’ en kan dus veel flexibeler gebruikt worden door artsen en hun teams. Het operatieteam heeft daardoor meer bewegingsruimte.” St Jansdal is het eerste ziekenhuis in Nederland dat alle operatiekamers en opdekruimten van het Opragonsysteem heeft voorzien. Ook de Centrale Sterilisatie Afdeling is gemoderniseerd en voorzien van de nieuwste sterilisatieapparatuur.

Gebruikers erbij betrokken
Naast het innovatieve luchtbehandeling systeem en het uitgangspunt van stressreductie bij het interieurontwerp, is het bijzonder dat alle toekomstige gebruikers bij de nieuwbouw zijn betrokken. Zij hebben meegedacht over het Programma van Eisen en over de inrichting van de OK’s en CSA.

In december zijn alle 160 zorgverleners die in het nieuwe complex gaan werken getraind in het gebruik van het gebouw, de apparatuur en de protocollen

Nu het eerste deel van het bouwtraject is afgerond, zo lezen we op de website van het ziekenhuis in Harderwijk, gaat fase twee van de verbouwing van start. De personele ruimten, de apparatuurbergingen, de holding (voorbereidingsruimte) en de recovery (uitslaapkamer) binnen het oude operatiecomplex worden verbouwd. De oplevering hiervan is naar verwachting in juli 2017. Daarmee zal het  hele bouwproject afgerond zijn.

Fotobijschrift: Eén van de eerste operaties in het nieuwe OK-complex. Het betrof een Laminectomie (operatie bij een vernauwing in het wervelkanaal (foto St Jansdal).

Kijk voor meer informatie over de bouwactiviteiten van het St Jansdal op www.stjansdal.nl/bouw

Bron en foto: St JAnsal