Onlangs is de door Wiegerinck ontworpen Ambulancepost Tergooi in Hilversum in gebruik genomen. Omdat de nieuwbouw van het ziekenhuis tergooi gepland is op de locatie van de oude ambulancepost, was het noodzakelijk om eerst een nieuwe post te realiseren op een andere locatie op zorgpark Monnikenberg.

De vraagstelling van de opgave was enerzijds het creëren van een aangename werkplek voor personeel dat dag en nacht paraat staat en anderzijds een gebouw dat optimaal omgaat met de verschillende verkeersstromen.

We hebben een ‘villa’ met een bijzonder grote garage in het groen ontworpen. Doel van ons ontwerp is om het ambulance- en ondersteunend personeel het gevoel te geven zich in een villa te bevinden met aangename ruimten met veel daglicht en zicht op het prachtige parklandschap. De functionele eisen zijn als onderliggende laag meegenomen in het ontwerp om de verschillende processen binnen een ambulancepost optimaal te faciliteren.

De verschillende bouwhoogten, grote ramen, terrassen en balkons geven het gebouw de uitstraling van een Hilversumse villa. De donkere leistenen en houten gevel zorgen ervoor dat de ambulancepost op een subtiele manier is ingepast in het omringende bos. Het gebouw is bijna te gast in het landschap.

Het interieur wordt gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke materialen. Deze materialen zorgen voor een aangename omgeving die een thuis biedt voor het ambulancepersoneel, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.

Naar verwachting zal eind oktober gestart worden met de nieuwbouw van ziekenhuis Tergooi.

Over Wiegerinck

Wiegerinck werkt aan projecten in de wereld van gezondheidszorg, wonen met zorg, onderwijs en hoogwaardig onderzoek. Projecten met een gevoelige context van betrokkenen, programma en techniek. Momenteel werkt Wiegerinck onder andere aan de nieuwbouw en renovatie van het Amphia Ziekenhuis in Breda, de nieuwbouw van Ziekenhuis tergooi in Hilversum, de nieuwbouw van het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem, de nieuwbouw van het Amsterdam UMC Imaging Center in Amsterdam en de nieuwbouw van het Onderzoeksgebouw Biomedische Wetenschappen in Leuven (BE).

Fotografie: William Moore