Nieuwe Isala Meppel
Foto: @Pedro Sluiter

Het nieuwe Isala Meppel ziekenhuis is geopend op 18 maart 2022, twee jaar nadat de eerste paal in de grond werd geslagen. Vanaf de ontwerpfase is ervoor gekozen om er een ‘beweegziekenhuis’ van te maken dat patiënten stimuleert om uit bed te komen.

Bewegen en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch is in beweging blijven in een ziekenhuis niet vanzelfsprekend. Wie tijdens een opname niet beweegt, verliest spiermassa. Daardoor herstelt een patiënt minder snel van een opname of operatie. Ook kan het voor oudere patiënten ertoe leiden dat zij een deel van hun zelfstandigheid kwijtraken, bijvoorbeeld omdat traplopen lastiger wordt en het risico op vallen toeneemt. Daarom wilde Isala Meppel dit anders doen in haar nieuwe ziekenhuis.

Lopend naar operatie

Al bij het maken van de bouwplannen heeft het expertteam Bewegen van Isala dan ook meegedacht. Met als resultaat dat er nu beweegkamers zijn op de verpleegafdelingen, waar patiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen bewegen. En mensen die voor een operatie naar Isala Meppel komen, worden bij opname niet meer eerst in bed gelegd, maar lopen zélf naar de voorbereidingskamer voor de operatie.

Tablet en QR-codes

Andere kleine veranderingen ondersteunen eveneens het concept van ‘beweegziekenhuis’. Zo is er bewust voor gekozen om geen tv’s meer bij de bedden op te hangen. Patiënten die opgenomen worden krijgen een tablet, zodat ze bijvoorbeeld ook aan tafel of in de huiskamer tv kunnen kijken. Verder zijn er diverse dingen te beleven om patiënten te verleiden uit bed te komen. Op de gang van de verpleegafdelingen staat er een akoestische stoel waar zij muziek kunnen luisteren. En door het hele ziekenhuis en in de tuin staan bordjes met QR-codes. Scan je die QR-codes, dan hoor je de kunstenaar vertellen over de kunst die je aan de muur ziet hangen of vertelt een boswachter je meer over het Reestdal, waar het ziekenhuis zich bevindt. Alles met het doel om bewegen te bevorderen en in bed liggen niet langer vanzelfsprekend te maken.