Martini-voedingsconcept-proefkoken
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis heeft in november op twee verpleegafdelingen een proef gedaan met een nieuw voedingsconcept voor patiënten. Het concept bestaat uit een keuzemenu voor zes eetmomenten per dag. Naar verwachting voert het ziekenhuis het nieuwe voedingsconcept komend voorjaar op alle verpleegafdelingen in.

De nieuwe maaltijden zijn bereid met extra energie en eiwitten die herstel na een behandeling of operatie bevorderen. Ook worden de maaltijden op een aantrekkelijke manier geserveerd, zodat patiënten met meer smaak en plezier eten. Dat is belangrijk, omdat veel patiënten door hun ziekte of behandeling weinig eetlust hebben, terwijl voeding hen juist helpt om zich weer fitter te voelen. Verder wordt met dit concept het aantal eetmomenten verhoogd van drie naar zes keer dag. Patiënten geven aan dat zij hierdoor minder moeite hebben met eten.

Martini-voedingsconcept-verpleegafdelingen
Foto: Martini Ziekenhuis

In eigen beheer koken

Jos Nijhof, directeur Facilitair Bedrijf: ‘Het nieuwe concept past bij ons streven om de patiënt meer regie te geven en samen met de patiënt te beslissen over wat bijdraagt aan de beste zorguitkomst. Daarom bieden we meer variatie en keuze, met daarbij een heldere uitleg over welke voedingsstoffen bijdragen aan herstel en welbevinden. We zijn er trots op dat we de nieuwe menu’s in eigen beheer gaan bereiden. Onze koks zijn daarvoor inmiddels door samenwerkingspartner Food for Care bijgeschoold. Zij hebben al meer dan honderd nieuwe recepten geprobeerd en in de keuzemenu’s ingevoerd.’

Mee-eten

Nieuw is ook dat patiënten, waar dat mogelijk is, aan tafel te kunnen eten in plaats van in bed. En dat naasten – tegen betaling – met de avondmaaltijd kunnen mee-eten. Samen eten is niet alleen gezelliger, maar bevordert ook de eetlust. Voor de definitieve invoering van het nieuwe maaltijdconcept doet het ziekenhuis de komende periode op alle verpleegafdelingen de nodige voorbereidingen en verbouwingen.