Ziekenhuis Nij Smellinghe uit Drachten heeft ervoor gekozen om ziekenhuisbreed de medicatie voor de toediening te verifiëren met MedEye. Het ziekenhuis dat al jaren de nieuwste technologie inzet om de medicatieveiligheid te verbeteren gaat hiermee ook de laatste en meest kwetsbare stap in het medicatieproces extra controleren. Hiermee wordt het medicatieproces aantoonbaar veiliger.

De verpleegkundige kan met MedEye de medicatie voor de toediening fotografisch scannen en identificeren aan het bed. Zo wordt gegarandeerd dat iedere patiënt de juiste medicijnen, in de juiste dosering krijgt toegediend. Bestuurder Theo Hiemstra van Nij Smellinghe: ‘Medicatieveiligheid is een belangrijk thema in ons ziekenhuis. Een verkeerde medicatietoediening kan grote gevolgen hebben voor de patiënt. Met de huidige kennis en ondersteuning kunnen en moeten fouten met medicatie zoveel als mogelijk voorkomen worden. Patiënten die aan onze zorg toevertrouwd zijn, moeten we beschermen tegen onnodige fouten. In ons ziekenhuis bestaan meerdere initiatieven om dit te voorkomen. Nij Smellinghe neemt, mede door het gebruik maken van MedEye, haar verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid. Met MedEye sluiten we het laatste stukje van de medicatieketen in het ziekenhuis. Hierdoor is de medicatieveiligheid van dokter tot aan de patiënt geborgd’.

Vermijdbare medicatiefouten
Patiënten lopen bij opname in een ziekenhuis een verhoogd veiligheidsrisico. Fouten met medicatie in het ziekenhuis vormen één van de grootste risico’s voor hun veiligheid. Volgens Dick Bloemhof, ziekenhuisapotheker en manager van de Ziekenhuisapotheek in Nij Smellinghe streeft het ziekenhuis naar nul medicatiefouten maar in de praktijk zijn niet alle fouten vermijdbaar. Nij Smellinghe is altijd voorloper geweest op het gebied van medicatieveiligheid. Bloemhof: “Medicatieveiligheid is voor ons ziekenhuis belangrijk. Wij zetten hiervoor vooral nieuwe technologie in. Een voorbeeld is het zogenaamde GDS-systeem (Baxter-rol) welke wordt gebruikt om tabletten en capsules voor de klinische patiënt in zakjes te verpakken die zijn voorzien van een barcode. Ook produceren wij als een van de eerste ziekenhuizen spuiten en infusen met behulp van robots. We blijven steeds zoeken naar slimme oplossingen waarmee we het risico voor onze patiënten verder kunnen beperken. Met toepassing van MedEye kunnen we het aantal medicatiefouten verder verminderen”. Ziekenhuis Nij Smellinghe is hiermee het tweede ziekenhuis in Nederland dat MedEye in combinatie met GDS gaat gebruiken om het medicatieproces waterdicht te krijgen.

Medicatieproces veilig in Nij Smellinghe
Toedienen van geneesmiddelen is als laatste stap in het medicatieproces ook de meest kwetsbare. Als medicatie wordt toegediend aan de patiënt checkt de verpleegkundige of alles juist is. Door Medeye wordt de verpleegkundige in deze taak veel beter ondersteund dan tot nu toe. Bloemhof vervolgt: “Als je het medicatieproces veilig wil maken dan moet je zorgen dat ook de laatste stap in het proces, het daadwerkelijke toedienen van medicatie aan de patiënt, honderd procent in orde is. MedEye stelt verpleegkundigen in staat de medicatie te verifiëren aan het bed. Hiermee wordt gegarandeerd dat patiënten de juiste medicijnen in de juiste dosering krijgen toegediend. Wij waren al heel ver in het inrichten van onze ideale medicatieproces, maar pas met MedEye bereiken wij een volledige dekking van alle stappen.”

Ook Gauti Reynisson, CEO van MedEye is enthousiast over de samenwerking met Nij Smellinghe: “Het is altijd prettig om samen te werken met ziekenhuizen die onze missie delen – het elimineren van vermijdbare fouten en medicatieveiligheid op een hoger niveau te tillen.”

Bron: Nij Smellinge