Ziekenhuis Nij Smellinghe neemt op 1 januari 2020 zo’n 70 schoonmaakmedewerkers in dienst om de schoonmaak van het Drachtster ziekenhuis in eigen beheer te kunnen organiseren. Deze schoonmaakmedewerkers werken vanuit schoonmaakbedrijf CSU al in Nij Smellinghe en worden overgenomen. Nij Smellinghe haalt met dit strategisch besluit specialistische kennis van ziekenhuisschoonmaak in huis en krijgt meer grip op de aansturing en doorontwikkeling van de kwaliteit van schoonmaak. Zo bouwt Nij Smellinghe aan een duurzame toekomst.

Het schoonmaken van een ziekenhuis is vakmanschap en heeft direct invloed op de patiëntenzorg. Expertise op het gebied van hygiëne en infectiepreventie is essentieel om besmettingen en infecties te voorkomen of, wanneer nodig, in te perken. Vanaf 2020 beschikt Nij Smellinghe zelf over alle benodigde en waardevolle kennis. Daardoor gaan we de kwaliteit van schoonmaak en daarmee de veiligheid van patiëntenzorg continu ontwikkelen.

“Het ziekenhuis neemt regie op de aansturing en doorontwikkeling van de schoonmaak en geeft de schoonmaakmedewerkers de kans om hun expertise verder te ontwikkelen. Ziekenhuiszorg wordt steeds complexer. Juiste schoonmaak op het juiste moment is hierbij cruciaal. Bijvoorbeeld op het gebied van specialistische kennis met betrekking tot het steriel maken van een operatiekamer”, aldus directeur Bedrijf & Gebouwen Folkert Brouwers. “Schoonmaak heeft direct invloed op de patiëntenzorg, daarom is het noodzakelijk hierover zelf kennis en expertise te ontwikkelen. We kunnen beter aansluiten bij de protocollen, werkwijzen en specifieke behoeften in Nij Smellinghe en verder bouwen aan onze duurzame toekomst.”

Zo’n 70 nieuwe collega’s

Nij Smellinghe neemt de medewerkers, inclusief operationele leiding, over die al in Nij Smellinghe zijn gedetacheerd. De overname vindt plaats in goed overleg met de huidige schoonmaakorganisatie en conform de Wet Overgang van Onderneming. Dit betekent dat de contractafspraken met de werknemers en arbeidsvoorwaarden in stand blijven of verbeteren.

Brouwers: “Een groot aantal schoonmaakmedewerkers werkt al jaren in Nij Smellinghe. Het zijn vakmensen. Zij voelen al als naaste collega’s. We zijn blij dat dit nu ook geformaliseerd is.”

Aantrekkelijke werkgever

Met het in dienst nemen van de schoonmaakmedewerkers vergroot Nij Smellinghe haar maatschappelijke rol in de regio. In augustus 2019 is Nij Smellinghe uitgeroepen tot één van de populairste werkgevers in Friesland (top 3). Wij zijn een aantrekkelijke werkgever voor een grote groep mensen in de regio. Binnen Nij Smellinghe werken momenteel 1.500 medewerkers, 126 specialisten en 150 vrijwilligers met hart voor de mens, de zorg en de gemeenschap. 1 januari 2020 verwelkomen wij onze nieuwe collega’s.

Bron: Nij Smellinghe