Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht is officieel in gebruik genomen. Dinsdag 5 juni opent koningin Máxima het nieuwe gebouw. In het door LIAG ontworpen kinderoncologisch centrum wordt de expertise op het gebied van zorg en research op het allerhoogste niveau gebundeld. Het Prinses Máxima Centrum is uniek in zijn aard en met een oppervlakte van 45.000 m2  is het daarmee het grootste kinderoncologische centrum in Europa. Het centrum zal een bijzondere positie innemen binnen en buiten Europa.

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie wil ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. De architectuur ervan draagt hieraan bij; het interieur en het exterieur zijn zelfs uniek te noemen. Er is een natuurlijk verloop tussen binnen en buiten, en tussen kinder- en onderzoekswereld gecreëerd. De hoofdroute door het gebouw is een ontmoetingsplaats voor kinderen, ouders, artsen, verpleegkundigen en onderzoekers.

 

Healing environment
Ten grondslag aan het ontwerp van het Prinses Máxima Centrum lag ontwikkelingsgerichte zorg. De ontwikkeling van het kind gaat immers door, ook bij ziekte. Veel aandacht gaat daarom uit naar het kind en het gezin. Dit resulteerde in een nieuwe opzet van het centrum. Het meest zichtbare voorbeeld hiervan zijn de ouder-kindkamers: een kamer voor het kind met daaraan aangesloten een kamer voor de ouders. Op deze manier kunnen familieleden op een natuurlijke manier in huiselijke sfeer bij hun kind blijven. Afhankelijk van de behoefte van de ouder en het kind kunnen de kamers door een schuifdeur verbonden of gescheiden worden. Bijzonder is dat elke kamer toegang heeft tot een eigen buitenruimte. In samenwerking met Kopvol heeft LIAG deze ouder-kindkamers ontwikkeld.

Middelen zoals daglicht, lucht, uit- en overzicht en de algehele structuur zijn elementen die veel aandacht hebben gekregen om het genezingsproces te ondersteunen. Ook een rustgevende omgeving, die natuurlijke processen, zoals dag-nacht ritme, beleving van de seizoenen en het weer ondersteunt, zal bijdragen aan het herstel en welbevinden van de jonge patiënten. Daarnaast heeft elke leeftijdscategorie een eigen ruimte gekregen ingericht naar hun behoefte waardoor de sociaal-emotionele ontwikkeling optimaal gestimuleerd wordt. Verder heeft LIAG ruimtes gecreëerd die het o.a. mogelijk maken als gezin samen te koken en eten, les in de klas te volgen of met oma en opa te spelen.

Het Prinses Máxima Centrum is gelegen naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMC. Een kleurrijke verbindingsbrug verbindt het Prinses Máxima Centrum met het WKZ zodat ze optimaal van elkaars faciliteiten gebruik kunnen maken. LIAG heeft hiervoor ook het ontwerp gemaakt.

LIAG is verder betrokken bij ‘meedoen = groeien’, een initiatief van de TU-Delft om interactieve producten en omgevingen te ontwerpen en onderzoeken die de ontwikkeling van kinderen met kanker bevorderen.

————————————————————————————————————-

FACTS & FIGURES

Samen met experts uit de praktijk, zoals medische professionals, onderzoekers uit de kinderoncologie en ouders van kinderen met kanker, is hard en enthousiast gewerkt aan de totstandkoming van het ontwerp voor de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum.

  • Totaal 44.833 m2 BVO, waarvan
    Zorg 16.552 m2
    Lab 9.499 m2
    Openbaar 4.908 m2 (o.a. hal, restaurant, onderwijs, sport, kantoren ed.)
    Facilitair 7.977 m2
    P-garage 5.896 m2
  • Het grootste kinderoncologische centrum in Europa waar zorg en research gebundeld plaatsvinden
  • Er zijn 87 klinische en 35 dagbehandelingsbedden
  • Het Prinses Máxima Centrum biedt onderwijsfaciliteiten. Maar kinderen leren ook spelenderwijs hoe bijvoorbeeld

een MRI werkt, om angst voor medisch onderzoek weg te nemen.

 

HET GEBOUW

  • Het gevelpatroon is geïnspireerd op de beelden die ontstaan bij DNA-onderzoek, waarbij de gekleurde strepen vertaald zijn naar raamopeningen en ‘vinnen’ in de gevel.
  • Het gehele gebouw is als het ware gestoken in een gevarieerde witte jas. Loodrecht kijkend lijkt het gebouw helemaal wit, maar vanuit een andere positie ontstaat er een kleurrijk gevelbeeld, passend bij een gebouw voor kinderen.
  • Door de beperkte diepte van het gebouw, de daklichten en patio’s kan het daglicht tot ver in het gebouw doordringen.
  • De laboratoria zijn state of the art. Maximale integratie van inrichting, techniek en specifieke randvoorwaarden. Deze laboratoria zijn samen met de experts van de vakgebieden ontwikkeld.
  • De entreezijde ligt aan de universiteitszijde met OV en heeft een groots entree, open en uitnodigend. De andere zijde heeft groene hoven waar de aangrenzende natuur samen komt met het gebouw.

 

Bron: LIAG