Olympus Corporation kondigde eerder deze week aan aan dat het een overeenkomst heeft gesloten voor acquisitie van Quest Photonic Devices B.V. in Middenmeer. Het bedrijf betaalt ongeveer 50 miljoen euro, inclusief mijlpaalbetalingen, om de capaciteiten op het gebied van chirurgische endoscopie te versterken.

Vanuit onder meer het hoofdkantoor in Nederland ontwikkelt Quest Photonic Devices fluorescentiebeeldvormingssystemen (fluorescence imaging systems, FIS) voor de medische sector. In vergelijking met conventionele beeldvormingstechnologieën kunnen met FIS meer chirurgische endoscopiemogelijkheden worden gerealiseerd.

VISERA ELITE II, het laparoscopische beeldvormingssysteem van Olympus, beschikt al over fluorescentiebeeldvorming en maakt gebruik van nabij-infraroodlicht ter identificatie van bloedvaten of lymfeklieren onder het oppervlakteweefsel. Hierdoor kunnen chirurgen veiliger ingrepen uitvoeren met een lager risico op complicaties. De technologie van Quest biedt Olympus meer mogelijkheden op dit gebied.

Het onzichtbare zichtbaar maken
Quest biedt innovatieve technologieën voor multispectrumbeeldvorming en baanbrekende beeldvormingssystemen voor medische toepassingen, variërend van fluorescentiebeeldvorming tot foto-dynamische therapie. Met deze acquisitie wil Olympus zijn positie als wereldwijde leider op het gebied van medische beeldvormingsoplossingen verder verstevigen. Chirurgen beschikken hiermee over innovatieve mogelijkheden, waaronder 3D- en 4K-beeldvorming, om “het onzichtbare zichtbaar te maken”.

Doorlopende partnerschappen
Spectrum® is het belangrijkste product van Quest, een beeldvormingssysteem voor fluorescentiegeleide chirurgie bij open en minimaal invasieve ingrepen. Daarnaast heeft het bedrijf doorlopende partnerschappen met verschillende biotechnologiebedrijven die de volgende generatie moleculaire beeldvormingskleurstoffen ontwikkelen. Met behulp van dergelijke nieuwe kleurstoffen is de technologie van Quest mogelijk in staat om belangrijke nieuwe diagnostische mogelijkheden te ontdekken op het gebied van fluorescentiegeleide kankerchirurgie.