Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) heeft één netwerk uitgerold, gebaseerd op 350 Aruba 300-series-Access Points, AirWave Network Management en ClearPass-Network Access Control.

 

Ommelander Ziekenhuis Groningen betrok onlangs zijn nieuwe locatie in Scheemda, vlakbij Groningen. De locatie opende in 2018 en is een samenvoeging van twee ziekenhuizen uit de regio. OZG koos Aruba voor het leveren van de netwerktechnologie. Reden hiervoor was dat Aruba de architectuur en het netwerksecuritybeheer aanbiedt via ClearPass, dat de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Volgens Sietse Bolt, IT Project Leader bij Ommelander Ziekenhuis Groningen, ging het onboarden van de apparatuur en patiënten sneller dan het ziekenhuis had verwacht. “Toen we begonnen, dacht ik niet dat ClearPass zo’n grote rol zou spelen in ons netwerk, maar inmiddels is het een van de primaire instrumenten voor ons netwerkbeheer. Dankzij ClearPass hoeft het team niet langer elke poort individueel in te stellen. ClearPass regelt software-defined networking voor ons. Dit heeft de verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis en de installatie van endpoint-apparaten veel makkelijker gemaakt. Het instellen van onze accesslaag was heel eenvoudig. En wat normaal een week in beslag zou nemen, duurde met ClearPass maar een dag.”

 

Voor de IT-infrastructuur werkte Ommelander Ziekenhuis samen met Treant Zorggroep, wat leidde tot off-site datacenters voor Ommelander Ziekenhuis. “Het project werd een stuk minder complex doordat we niet te maken hadden met on-site servers”, aldus Bolt. “We hoefden alleen verbinding te maken met de datacenters en de signalen te distribueren.” Bolt meent dat mobiliteit essentieel is voor de moderne ziekenhuisomgeving. “We verzenden tegenwoordig veel meer kritische zaken over het draadloze netwerk dan vroeger”, zegt hij. “Het was daarom van belang dat we al deze verbindingen konden beheren en dat we op de hoogte waren van het soort gebruik van het netwerk. Ook hadden we een stabiele performance nodig.” Volgens Bolt voldoet de netwerkperformance aan alle wensen, met gecentraliseerd beheer en inzicht, wat het beheer ervan ten goede komt.

 

Veilig en betrouwbaar

 

Personeel heeft toegang tot verschillende mobiele wifi-apparaten (inclusief hartbewakingsapparatuur, tablets en verrijdbare computers), en patiënten en bezoekers hebben gastentoegang met hoge bandbreedte. Het gebouwmanagementsysteem draait volledig op het enkelvoudige netwerk – van zonne-energie tot en met de zonneschermen en de slimme verlichting. “Het netwerk is veilig en betrouwbaar. Dat is een prettig gevoel, voor mij en het ziekenhuismanagement”, aldus Bolt.

 

Ook het medisch personeel van het OZG is positief over het netwerk. Dr. Mahmood Paul, werkzaam op de intensivecareafdeling, zegt dat het nieuwe mobiliteitsplatform een meer digitale manier van werken ondersteunt: “Ons werk is de laatste jaren erg veranderd. We zijn nu afhankelijk van IT. Vroeger hadden we papieren dossiers, die kwijt konden raken of moeilijk te lezen waren, en maar langzaam werden geüpdatet. Nu hebben we near-realtime toegang tot data, waar we ook gaan of staan. Wanneer ik een patiënt spreek, heb ik toegang tot alle benodigde data die consistent zijn binnen zowel de operatie- als de cardiologieteams.”

 

Paul verwacht in de toekomst meer gebruik te maken van draadloze apparatuur, of het nu gaat om tablets met data voor artsen, of monitoringtools voor het verzamelen en uploaden van patiëntgegevens. “Het is tegenwoordig heel normaal om via video specialisten in andere ziekenhuizen te raadplegen, waarbij we allemaal dezelfde data delen. Een betrouwbaar netwerk is essentieel. In dit werk is een netwerk dat voor slechts zeventig à tachtig procent werkt, niet acceptabel. Het netwerk moet minstens 99,5 procent van de tijd beschikbaar zijn. Dankzij Aruba beschikken we over zo’n netwerk.”

 

Meer weten over de implementatie? Ga naar https://www.arubanetworks.com/assets/_nl/cs/CS_OZG.pdf.