Ontwerpconsortium EGM architecten en Linssen heeft de selectie gewonnen voor de renovatie van de beddentorens van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
Met de renovatie worden de verpleegafdelingen volledig vervangen en opnieuw ingericht naar de laatste inzichten. Tevens wordt de Neonatale Intensive Care Unit vernieuwd. Met een omvang van ca. 23.000 m2 is dit de meest ingrijpende renovatie sinds de opening van het AMC in 1981.
Contact met de patiënt
Het AMC kiest voor een mix van één- en tweebedskamers waardoor patiënten afhankelijk van hun behoefte kunnen kiezen voor een eigen kamer of juist een gedeelde kamer. Hiermee speelt het AMC in op de wens van patiënten voor sociaal contact in het herstelproces. De éénbedskamer wordt ingericht voor rooming-in.
Toekomstbestendig
Het ontwerp van de verpleegafdeling wordt gestandaardiseerd waardoor specialismen wisselend van de kamers gebruik kunnen maken. Dit harmonicamodel zorgt voor flexibiliteit en maakt de afdelingen toekomstbestendig. Technische innovaties dragen bij aan veiligheid, efficiëntie en zelfredzaamheid van de patiënt.
Smart building
De beddentorens zullen worden voorzien van een ‘Smart Grid’. Dit is de ICT-infrastructuur waarmee de afdelingen ‘smart’ worden gemaakt. Met een combinatie van sensoren, data en apps kan het gebouw aangepast aan de individuele behoeften van patiënten, bezoek en personeel. EGM verwacht met deze technieken het gebouw toegankelijker en eenvoudiger te maken voor alle gebruikers.
Transformatie naar een Optimal Healing Environment
Projectarchitect Gijs Raggers: “Met deze renovatie transformeren we de traditionele verpleging naar een toekomstbestendige omgeving die volledig is ingericht op genezing en herstel van de patiënt. We voegen onderzoekers van onze eigen afdeling R&D toe aan het ontwerpteam, om zo het complete pallet van omgevingsfactoren mee te nemen in het ontwerp. Juist met die brede kijk op de mens en zijn individuele zorgbehoefte werken we met het AMC aan een prachtig nieuw hoofdstuk voor de toekomst.”
Bron: EGM